IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
一個project早晚各15分鐘
4個project就兩個鐘
仲要係user生性病母感安慰嘅情況
仲有兩個月姐,貶下眼就過
可能三月先走到
又suspense又lazy load 而家愈來愈多野
IT 只會愈來愈複雜

仲記得當年小六玩 Flash, 求撚其喺個 frame 度加句 gotoAndPlay 就已經好威威

而家啲嘢又 OO 又 functional 又 annotation,門檻愈來愈高,但錢仲賺少咗
宜家有google,打和
以前只係識html有幾多錢
唔知,但以前一部大哥大要3萬,八九十年代
精 frontpage, pascal, perl, flash&air
可以叫到幾錢
呢度好似冇咩人做front end
我諗都係因為查實IT界入面最唔需要programming concept既就係front end位同qa位
cs algo勁果班一早去哂data mining
留低大部分人做backend 有時仲要做埋fullstack
Front-end 先寫撚死

尤其而家啲 UI logic 唔同以前,好多都放晒 front-end 度做,又要 handle state,又要 design 到 responsive 唔爛 view。

相返而家寫 back-end 好輕鬆,乜嘢都係 RESTful,玩得再新啲有 GraphQL。Framework 上有 Spring Boot, Grails 嗰啲,裝個 plugin set 好晒,基本上好多嘢都唔洗寫。

當然,我諗而家唔會有 firm 齋請人揼一邊
已經係fullstack既天下
fullstack表示frontend寫撚死人
特別係react d pattern
仲做梗垃圾狗寫梗 jQuery,不過睇到依個好似唔錯

https://github.com/Microsoft/redux-dynamic-modules

但唔知而家佢轉撚咗 Context API 啱唔啱洗
M$就不了
你唔用 VS Code 同 TypeScript
想學多樣frontend做full stack但真係無驅動力
但係redux正野黎啵
學 data science / AI 好過啦,front-end 成日變,除非你真係攞佢嚟搵食

係有料玩呢D一早mphil/Phd啦
呢D工入場卷都mphil
無paper已經玩撚完左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞