IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
寫VB 40k
寫angular 15k
緊係寫angular, 老細比緊機會我學野
你意思係it fg難揾工?
我指it你career玩完未必搵到正常level工, big4你衰左比人撚出去大把公司請
互相利用姐,唔通fg比40k你咩,宜家好多做夠一年就jump jump
你指轉行?咁係人問題唔係行業問題
如果唔係轉行,it一定比big4 quit易揾吧,假設學歷一樣,因為big4一定係u grad,而且睇gpa
其實好多行業都係,魚唔過塘唔肥,定係你包埋專業人士,同埋要用返一樣標準,it好多non u grad同其他行業u grad比
it 經驗不值錢,呢個point 已經輸9條街,你試想下 it and big4 既人大家都有5年工作經驗,轉工的話邊個易搵到工而薪酬會跟工作經驗成正比? it 5年後人地會覺得你以前用既野已 outdate, 但 big4 又會唔會?
大部份行業黎講:錢呢家野係睇人,唔係睇行業。
但咩原因失業先,如果你做到野,點解炒你?其實行行都有機會中年失業,除咗政府
其實行行都係,老左就唔值錢
只不過IT真係柒左D
比大台同報紙佬拎出來玩
其實呢個point都曾經令我疑惑過,但做咗3年野,我發現所謂經驗,五年經驗同一年經驗用五年真係差好遠。如果經驗唔值錢,其實唔會有咁多公司想揾有經驗嘅人,同埋係big4捱到5年其實10個應該得1 -2個
big4 入到果個program既頭1年流失率好似係30定40%. 之前睇新聞睇過
同埋it好多都市傳說,令人好難客觀分析。
用一個數據黎做例子,月入30k以上其實佔2x%總就業人口,it真係輕鬆30k,同埋it相比其他行業,學歷真係無咁重要,asso hd grad都可以上位
贏到果班一定係咁講架, 舉個例淨做coding, 總係有d人遇到好公司, 打少少code就一日, 有d做到仆哂街老闆仲想炒左你 所以睇運
如果講打工仔薪水天花板,it絕對係比上不足 比下有餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞