IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
番TVMALL P仔25k
放工番份保安 16k
4皮一個月
做埋網購生意
一個月6皮
佢寫開咩, 有冇話份工點?
我諗都係個幾樣
training / 學新野
人工 / 升職
工作量 / OT
穩定 / 炒人
取消關係法,it狗食得屎
去北海道買公寓
140萬hkd
有成座7個單位
出租最高回報率22%
廿零萬一年
外國人可買 順便做埋30萬投資移民
位置係札幌 唔差 個度it 年薪都係廿零萬港紙
本身有食過好野?
你都痴, 搵25k同10幾k比
好明顯programmer高LV好多
準時走人
叫做食起得碗魚蛋粉
想請教大家,如果我想要一個又穩定又快嘅api,佢做嘅野單純係return incremented static number,例如比facebook like嘅數目。

初步諗法一定係cloud,例如aws,然後

第一浸一定係api gateway,可以先check api key擋部分白撞request/ddos,唔比直入application

第二浸就application load balancer,原因係後面一定係要multiple nodes,所以

第三浸就係ecs行multiple docker containers,nodejs async call

問題就係第四浸,一定要有隻db,無論rdbms定in memory都好,當大量request湧入,要handle到,data唔可以lost咗,呢到應該點處理

另外成個implementation有無更好嘅方法🙇🏻🙇🏻
條api key假設所有user share同一條,純粹用黎擋non-customers,data leak唔計
死lor 番得hea工多我一個字都睇唔明
所以咪話最高22%
地產商騙局
人口五十萬都冇
hktv報完一日就打電話嚟
呢個post點睇四間cs排名
25k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞