IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

老女人我覺得OK喎
想等退休,就去搵佢叫佢介紹支銀hea位
唔比我轉工, 唔撚出糧直頭係無良 agent 典範
呢度 d 巴打最多都係三十幾歲, 邊有工可以退休
一樣係Analyst Programmer
呢度巴打教落,辭工一個月通知+一個月人工可以勞工處見

不過呢條條款其實只要企硬就唔洗簽
叫支銀同返佢講就得
自己用word打完然後print出黎你話人工幾多都得架
唔該巴打
成日睇咁高人工,就睇下未來一兩年會點

成街fg 20k我就唔撚信

btw 最近看破紅塵,俾你多幾萬,都係唔夠人地有家底黎,冇思意
咁冇家底係冇得改變

一係你就做下一個馬化騰發達

搵多幾萬叫舒服啲

風水輪流轉大家都知

撇除神科,工程會計法律之前夠hit到俾人話鐵飯碗
而家咪一樣慘

會計要入big4 過4年地獄生活
工程睇邊個做特首
法律而家俾老一輩頂住哂啲位,Bar/Solicitor 邊個搵得多都仲難講

IT喺香港霉咗咁多年,近八年先叫好返啲
而家就間間公司都要人

你要再霉過,起碼都要政府推全民學寫曲,再等頭五六批學生出黎先會。事實上其他行業興衰,唔計俾科技淘汰嘅,絕大部份都係咁死法

一個轉都講緊三十年,零零年代係高分出黎多做廢柴,而家係低分出黎要你學做萬能,根本成件事唔同
大電入到main con最少都講緊19k... 我唔明點解d人死都要強調it高人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞