IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
咁有兩個問題
1. in memory down咗會data lost
2. Cap咗係single node嘅capacity ,無辦法scale,不能應付突如其來嘅大量request
如果講top 5%,其實香港都唔差
仲有人地嘅工作比香港demanding吧,就算唔駛OT,壓力都大好多,好似netflix每年都會cut bottom 10%
公司免費冷氣比你ot
叉電任用 水任斟 想點
每個node 做 in memory count , 儲夠 100個request or 0.1秒 一次過比 dB handler 做write 同 return 最新個count數

可以減少100倍write, 壞處return番黎個 count數未必最update
Consistency重要過performance
睇返收入比例姐。100K USD稅後67k,每月5k半。同人夾3k俾一半(1.5k)租,係稅後收入1/4多少少。香港FG而家有無20k港幣?當10%稅後剩18k,1/4多D係5k。5k同人夾(即係一皮HKD)有無得住兩房一廳?

你夾完3K HKD?你一份出3K定成間屋夾埋係3K?
頂千字文
CS 超越 Civil 成為工程系最大學系

http://lih.kg/bNaeFS

it又贏
fg玩下電腦2皮
唔夠洗 可以放工搵份看更
美國都唔係得SF Bay Area有tech。其實去其他地方人工睇少少但disposable income同實質生活水平可能比Bay Area好。呢道屋價同大部分人脫節,變到香港咁。其他消費跟樓價上升。

https://www.cnbc.com/2017/07/27/tech-jobs-silicon-valley.html
其實就算計埋税同屋租,點都係bay area大贏啦,畢竟係美國高收入區域,而且人地it人工係所有行業前列位置,無嘢好比。

其實簡單比較就係高收入高物價定低收入低物價,點揀都係前者啦,大家都慳住使,前者嘅選擇比後者多好多
咁要學下stock exchange d architecture
如果入到Bay Area 做
做到拎到綠卡 覺得係果邊上唔到位既 到時又可以返廢港逗高人工 搵夠之後再返US
5K同人夾兩房一廳要住 1hr from work
我 3K 住 三房一廳 1.5 rush hours from work
但我覺得有錢嘅話,香港係無得輸,所以唔使返US,得閒去下旅行就得
你又岩
綠卡唔係永久居留權。如果長時間離開美國有可能會俾政府取消居留權。另外美國係勁抽稅同全球收稅,有綠卡返香港都要報美國稅但有較高免稅額。取消綠卡放棄居留權亦有機會要交exit tax(計所有資產)。
保險 博佢轉perm
如果放假得閒返下去 又得唔得
最好問下做開美國移民嘅律師。 我費事老點你。
我係垃圾hk IT狗 點會有機會入到bay area 做 唔洗幫誠哥個仔打code已經萬幸
又好似係
以前係HSBC 又係test IE8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞