IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
我覺得係公司問題,其實宜家都唔少公司job ad有寫react/angular,jquery少咗,三年前都仲係全jquery咁濟,同埋我覺得人工升幅多少同要求嘅野多咗有關。

唔計sa/pm,要求react/angular/vue之類嘅都會比jquery高d人工,docker/kubernetes, ci/cd同理,同埋我自己個人經驗真係因為一路進步而加人工,呢份工用唔著,咪揾下一份用得著架囉
同埋唔係學新野無用,係學太多新野無用,唔係新就代表好,例如我覺得react好,但react-native唔好,亦都唔可能每樣都去學。

同埋跟得貼,我自己覺得中年失業問題係唔存在,其實每間公司都總需要revamp舊system,甚至要做新system,當你做咗十年又跟唔上新野,咁新project要用新野,當然要再請新人,但同時都要請新team lead/sa/pm,就算不幸好似銀行咁成批人炒,你係skillset啱嘅senior,點會無人請,講到尾其實都係因為hea慣咗無競爭力姐,果十年返工有得hea嘅時間拎一半黎增值自己,應該都唔會跟唔上
你親戚=你
3萬8 sa應該係junior sa人工
8年前38多啦
人工高唔高係相對你能力架姐,就算炒咗你,都要請返個架,你話市場萎縮,職位減少,所以失業都講得通,但事實係因為無競爭力。

有人會argue中年能力會下降,但宜家又唔係叫你玩coding contest,architecture 同design做得好,d logic有幾可會難到得後生先諗到,而architecture 同design都係從經驗所得,理應經驗越多,做得越好。就算轉language,d concept咪又係果d,如果難pick up,就唔會popular啦。

以前公司有兩個同事,一個4x,係阿頭,有老婆同一個女,都係得閒就update下自己,都無聽過話好辛苦,另一個3x,有老婆同一個仔,成日話出面難揾工,連個db schema都起唔掂梗係難揾工啦。

其實有無巴打可以分享下中年失業嘅個案?
咩background?
報大公司?有無整d demo?
有呀!
得罪講句,請個 fg 要十項全能,但又想用15K去請係咩心態?
我有showcase I mean 有無d好公司例子
你個case其實比較難揾,都係捱一年再jump

我第一份工都係蚊型公司15k,當時都擔心唔係大公司第時會唔會有影響,宜家結論係完全無影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞