IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
BayArea啊嘛,翻咩譯上Reddit都大把,計返生活指數先啦
學新野啦
我嘅興趣就係學新野幫老細免費工作
又學到野又幫到人
Reddit 好似無咁多resource 同面試經驗分享或者無咁集中,有無好link?

生活指數可能貴啲,但人工既增幅同香港比差得遠,香港IT 人工比人地就算discount 返生活指數真係好低
vender 要睇邊間
九龍灣 荔枝角 觀塘 人工係低啲 但唔係全行都差嘅
尖沙咀 紅磡d 工都係西工
兩年經會有
唔喺港島就預咗閪啲
稅計過啦
人地除稅後fresh grad total comp 10萬港幣一個月
人哋 Ivy League 添
入果啲公司唔係個個ivy league,有friend 做緊⋯
CS Year 3 學生想搵Intern但係冇方向
fresh grad大公司應係年薪12萬上下,RSU好睇公司,當你10萬,加埋22萬。單身後生應該無乜野扣稅,當無1/3,剩14.5萬USD或113萬港幣一年。差不多十皮一個月。

不過,RSU同常有vesting period通常4年。第一年要做滿先有1/4,跟住每月俾。另外一般有每年添加但唔一定俾返咁多,可以多亦可以少。

利申:bay area老華僑。
唔一定要Ivy League,不過好學校會容易dd。
單身100K其實Bay Area夠洗,不過唔好諗買屋。
之前都討論過,你咪話過冇宿舍冇錢儲,除非住一兩個鐘車程?
同friend夾份租。Sunnyvale (Silicon Valley中間位置)2 Bed Room舊D嘅apartment三千樓下。
https://www.zillow.com/sunnyvale-ca/rentals/
三藩市D租痴線好多。
車要平可以買2手車。Civic,Corolla就算新車都係2萬起。另外好多公司有shuttle。我有同事連車牌都無。
夾完都要 3K USD LOL WTF
我夾完 3K HKD
Sunny median household income: $109,799
https://datausa.io/profile/geo/sunnyvale-ca/
一個人搵100K一年差不多好過一半嘅家庭,人地係成家收入先得100K。
但真係要講做到SF BayArea嘅公司,都算IT人(不再是狗)如果香港比得上就香港係世界 IT 中心啦,不過雖然比起上但我唔覺好差啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞