IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
I大>OU>POLY>CU
HKIT又贏
根據Ctrl c Ctrl v 定律
Code狗黎講IVE number 1
咁急請人,學吓啲HR囉,到佢比offer時再同佢講有另一個唔洗返堆田區嘅offer仲多2k,叫佢考慮下再覆
第2 第4 aws 都做到
db 未用大老母db

睇你想用beanstalk deploy隻api定直接用lambda 黎寫
點請假in 仲要唔知有幾多輪
小弟年半經 最近想轉工
收到兩個offer

保險:外資公司 1 yr contract 23k x 12 15al medical 佢話要不停keep住試新野 用既tech所以都好新 frontend backend 全部會掂到 學到 domain knowledge 間中要同其他國家既developer溝通 可能好遲先走

Vendor: perm 20k x 12+bonus 10al medical 會做政府同commercial project 入去應該寫angular 先,要main舊野 , 有機會onsite

我本身想學多d technical 個方面 打好個底先 之後先接觸下management 既工作 ,大家覺得應該㨂邊份
用得就成套都會係aws,api gateway連lambda filter部分requests,然後去load balancer,然後api行係node servers

單純api gateway加lambda都有諗過,但感覺做business logic唔及load balancer 後面可以開十隻甚至一百隻node server,呢到我唔肯定

beanstalk係deploy嘅方法,同條路應該無關,諗好咗條路可以再睇用唔用

4其實我有大概諗法,但我唔清楚,應該係要寫入一條queue,maybe rabbitmq,然後排隊寫入maybe mongo db,但咁樣應該拎唔返個incremented number?但唔用queue,如果request數目足夠多,寫入速度應付唔黎,應該就會有data lost咗
18fg,而家做緊ios developer, 想請教咁多位,寫ios 嘅前景點樣?
aws 有sns 你當queue用
sqs
原來依個世界仲有人用IE
但sqs會拎唔返個response
但如果本身有寫要support ie11,而ie11開唔到,咁真係有責任喎
有冇人聽過永x集團,運動服裝生產商,IT prgramming好唔好做?環境點樣?
你既incremental number指咩,每request一次就要加1?
如果係,我諗到既大概係in memory一個count, DB 一個 count

每個request 都會1) in memory count +1, 2) return DB count + in memory count.

而 in memory count 每分鐘清一次,寫入DB
facebook應該係隔某個秒數就做一個sampling之後直接係user interface到update返最新number ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞