IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
pxxw上年都16.x, 今年唔知
20K FG一街都係。

利申: 舊公司坐堆HEAD隔離
其實都唔係一街
可能有三成?

但咁多間U加埋嘅中位數應該係老電價+-500
唔知幾多成,但老電個數係大公司黎講算低。
做親都過萬員工的公司,鬼知個D中小企係咩環境。

BTW,如果FG好似樓上咁講因為收左20K就冇左學習機會,
咁dept head請你返黎托柒咩,比多2K請個senior p 唔好?
更何況,除左dept head同hr知你人工之外,其他人只會當你係FG咁睇,
冇人叫你周圍同人講你收幾多錢。
好多公司d it狗私底下討論人工
多就多,我個邊都有,通常係同期入黎FG係咁,
但佢地唔會同唔同GRADE的人SHARE。
人工透明對打工仔有益
巴打不如教下點樣轉工 ,轉過幾次都中伏(inhouse同vendor),入面d人奴性重到撲街,自己收工唔走,仲要唔撚比你走 。 宜家果份算叫做正常d
見工必問OT Culture
包裝下就係重視效率

狂OT嘅公司一般係老細想見伙記OT
班伙記又唔gur
整整下就返工時間煙break乜break 出哂黎
七成時間係hea咗去

見工直接表達你expect 嘅company culture
當然唔會有公司完全滿足你
所以prioritise 自己嘅期望好重要

諗清楚對自己黎講乜係最重要
softskill重要無錯呀
呢d大學未必學到
中過伏, 我上一份見工都講明無乜野我都會準時走人,佢又肯請,但入面d人其實6點半都未走,但我日日第一個走佢都無聲出
講到明唔OT,佢請你即係大家接受
其他人要OT唔好理
份份工都理所當然要OT咁要份合約做乜
一係就工作時間寫九至七出多啲人工
樓上個意思係有間公司開你17-18,但你企硬20,個offer就比咗第二個,少咗個學習機會,而唔係間公司比20k但唔比學習機會你,好似係
見工嘅時候講明要準時走真係好重要
我FG 18k
跳一跳大約加39%
fg 去到邊都係學野
當然要企硬
你開價定佢開價?
除咗第一份工之外,都唔請fg,所以fg最新行情都係睇呢個post,相對客觀嘅salary report最update只揾到2016嘅數字,今年20k fg我覺得係有,但一定唔多。

但我覺得fg個2-3k其實好minor,呢行係升幅可觀。
我2015fg 15k,2018 1月第二次轉工32k,當時兩個offer,宜家36k。
Big4起薪不論gpa一律14.5k,兩年前仲係13?
但1年1級,4年40k,5年50k,大家都係睇升幅多過起薪
我開高價,佢還個低價
感覺上都唔注重skill set,識skill幾勁都冇用
人夾人睇人緣
雖然講係咁講,但fg果一年其實放唔開,一直耿耿於懷,係事後睇返先覺得當時傻仔
又唔係咁講
人工係考慮因素,工作性質,時間都係
因為你揀岩code痴路線, infra每年有10%加已經執到
啱啊,如果有機會去it big4,我唔收人工都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞