IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
工程撚做IT係重返正途定永不翻生
屋企用linux,以前公司用linux,宜家公司linux vm on windows
如果你唔諗住結婚生仔置業退休舒服d嘅話,的確無意思。
我唔同意呢種消極諗法,但我能夠理解,因為大家都係生於香港嘅年輕人
咁快半個post

想問下你地有冇做過行真正scrum既公司
高係睇你相對d咩,有人覺得排係所有行業嘅median已經係高,有人覺得要排到first quartile先叫高,有人覺得醫生AO先叫高,無意思
維持咗半年就收咗皮
係d人唔配合
定有效果但上司要自保
大電點同呀 咪玩啦清
先唔講工作性質,起碼要張入場卷,IT咩grad都做得

工程佬經驗真係值錢,IT我會話未必
入main con有幾多percent 入到,而且合約工時呢

老細覺得菲律賓team平,通咗堆賓仔做dev
香港班dev 頂唔順老細劈哂炮

香港dev 一打五都仲覺得賓仔慳錢
睇賬面唔睇burn down chart

其實我分唔清waterfall, agile同scrum嘅分別

宜家公司so called行agile,都係將d tasks分sprint,但對我黎講無咩分別,有無management方面比較熟嘅巴打可以share下?
成個Software Development Life Cycle入面,主要分成幾個milestone

Requirement Analysis->System Design->Implementation->Testing->Deployment->Maintenance

最大分別係waterfall 係liner timeline,越遲改requirement 俾嘅代價就越大,因為要重新行一次上面講嘅cycle,之前俾嘅effort 會有large extent lost

Agile就係將waterfall斬件,唔洗俾哂成個project 嘅detail requirment,而係逐個逐個feature俾,減少成個重做成本

你用整一架車出黎去諗

Waterfall係講好哂架車嘅size,有咩spec,咩style先開始整

Agile係整某一part,然後問user滿唔滿意,滿意就繼續;唔滿意就重新整過嗰part

係黎到香港就變容許user鳩改requirement ,明明滿意個碌,到整完個個車殻就話要改碌嘅距離

我屌個車殻大細冇得變,即係要成嚿整過
以前自己機用開Ubuntu
依家公司有Mac 比我用
當佢係Linux 咁玩
咁應該係我個minset已經習慣咗requirement一定會係咁改
行緊scrum
玩到第3個Sprint
真心好講成條team 既溝通技巧
做完sprint1 2, sprint 3都有機會改返sprint 1 d野,我覺得理所當然,所以對我咩methodology 都無分別
Waterfall可以改,但user理論上要俾代價,即係錢同時間

同埋要睇你改乜

有啲位改咗同重新做過冇分別
一開始話要巴士,最後話要架跑車,跟住同你講「都係車之嘛」,我真係屌鳩佢
如果係放得低自己心血係冇問題,睇開啲就係反正唔洗OT咪改飽佢

但你連件product 嘅beta ver.都未有,咁玩法係唔洗旨意出到街

Agile 如果用喺1.0開始係幾好,但由零開始就真係 除非真係每個人都有相應contribution
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞