IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
就係呢個整車嘅比喻,我嗰度啲user日日改,不停改
每日daily scrum都變咗比user改小嘢
每個sprint review都係加嘢或者大改嘢

今個sprint明明整前驅,下個sprint又變咗要後驅,再下個sprint就話要四驅,以前已經無得變,點知之後就話唔要4wd,要水陸兩用
我自己覺得係pm同sa manage user expectations 嘅能力,通常都係一句user話要就accept,我會反建議同user傾,但多數話推唔甩。真係因為唔使OT所以照改,以前會mur mur下,宜家都係take it for granted
弊在PM企埋去user嗰邊就係仆街
佢究竟有冇了解客戶有咩真正需要
只係點頭然後將d野推比人做有咩用
都有關係啦
以前waterfall,user砌ur好深思熟慮,花好多時間,務求唔會蝕比IT

而家行agile,講requirement唔會用腦,佢地持住有得逐part做,逐part review,好多嘢都諗住做咗出嚟睇下點先
所以咪黎到香港變 on9
呢個又係無解,但基本上佢做野以外識做人其實你吹佢唔脹,例如得閒就請食飯,同你傾下工作以外嘅野,搞下gathering,咁你工作上一定會讓步
咁dum左d冇x用既功能算
上個月22號in完 今日先比offer我 仲想壓2k
reject offer
我一定唔會
證明佢請唔到人先搵你
調番轉嗌高2k啦
叫佢返屋企訓陣先
年尾難請人仲要咁 on 9
冇嗌返高 只係叫佢比到expect呢個數
我就覺得佢比正常價你都要諗諗
一係佢就壓哂所有candidate個價搞到請唔到人
一係就有人番左工 好快就resign左
就算佢比到我都唔會應該即刻答應
因為有仲更加想入既公司等有冇offer先
我受軟唔受硬,反而如果佢唔識做人又好似典型港資老細咁壓落黎,辭職信隨時ready
佢想點改都冇問題
最大問題係我要時間
如果唔比時間我做我一定屌柒佢

壓落嚟就遞信
辭職信就不嬲ready
幾時遞就睇下仲有冇合作空間
話說sa30k 5年經大家點睇
不過唔洗點ot
最少35
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞