IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
點醫呀,中西都睇過晒,齋脹撚住同噯氣,好難頂
有冇巴打係orbium 到做,分享下有冇伏

居然係 SQL injection
我朋友做緊 都唔錯 有鬼佬
緊係好

做咩都好,最緊要有目標,做programmer更加係。coding只係手段,唔需要學得深入,寫出黎既野work到就得,你做過ba應該更加有體會,所以上網學4個月左右應該可以入行。

最緊要放膽去code,呢篇“工程師應該放心大膽地創造技術負債“好值得參考:https://ithelp.ithome.com.tw/articles/10198504

心態正確,做programmer比其他職業更好發展,加油!
多謝巴打
最梗要係識港燦四寶 (保證五十年不變)

如果有人叫你學 NoSQL, React, docker, Redis, Serverless, Tensorflow 唔好彩佢,喺香港識依啲係搵唔到食
講得好岩
得docker redis冇學
其他全部係start up學梗
建議你要識 docker,尤其係 docker-compose

我繼續寫我嘅 jQuery
巴打準備in?
做core banking system consultant
應該 main Java ? 上次學咗陣 Python
學python 不如學一隻pure functional
睇你想做楷哥/地產商奴隸定入 startup 做

做奴隸梗係要熟用四寶啦,尤其 Java 同 C#
You mean Haskell, Erlang

唔撚識
我都係兩寶python + SQL
識得erlang同scala, 可惜暫時未有機會用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞