IT 討論區(47)唔開post一世做IT

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

呢個好正常喎
D女行過:哇呢個部門咁撚毒
IT係咪易移民?
咁佢on9姐
咪話大學生18K
佢連大學生都唔係夠膽開21K..仲要讀D on9 IS
係,番上大灣區做
main支付寶
每個人都年輕過

其實呢到講果d都係冰山一角,無咩參考價值。

睇大學salary report最實際,
2015 hku cs median 18k (hku人少)
2016 hkust cs median 16.3k poly comp median 15.7k
通脹當每年1k ,median今年都唔會有20k,已經無睇我城同下面果du

今年行業指標pccw好似係17k?所以17一定無做爛市

利申三大math grad gpa3.3 al ACC 第一份工15k,過試用18k
另外私人市場,匯豐mt 25定26k,講緊幾枝A嘅人去爭,big4 14.5k 比你參考返
想學AI應該揀咩科
咁你咪唔好撈IT囉去做電工咪幾好
事實上係你出來做野, 大部份工都係睇你前一份黎加比你
FG叫高D後面咪高D
叫佢地叫高D有咩問題先
我岩岩Grad果陣都係唔係幾識dup code
識係淨堆alog同數(big O果D)
叫18K都有人請,仲要唔止一份
冇degree可以好慘
不過浸過鹼水又有著數
個最大既問題係太多人覺得自己係正常
IT 4年過30客觀黎睇唔難

不過條件係:
1)IT Degree
2)係正常人
3)識適當咁話俾人知你有價值

點樣知自己係咪正常人?返多幾份工睇下每間公司嘅同事對你有乜評價就知

唔洗主動問評價,係feel得到

呢行一年1200個degree grad,七成人入行
七成入面正常人少過三成

毒、唔識講嘢、冇膽、不負責任、得過且過

好多都係衰呢啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞