[HKUST] 科大討論區 - 雞年之大家要reg到好科 (8)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
ACCT3610 係major required,下年fall 定今個sem讀好?

今個sem, 成班都係gbus
fina1303好唔好架
ACCT3610 係major required,下年fall 定今個sem讀好?

要寫group research paper 你今個sem reg夠唔夠隊友

shss hold 120 places

岩岩見到得15x淨 但shcc仲有114個位
係咪無望

好多會drop 嘅
Shss都未必用晒quota
好大機會take到
今日終於搞掂哂啲application 考完試
指定動作 搭緊船過大海
指定動作 搭緊船過大海

指定動作:飲緊第三支asahi
指定動作 搭緊船過大海

喂趁未開sem搵埋bba毒男食餐飯
講下講下又開sem忙
指定動作 搭緊船過大海

喂趁未開sem搵埋bba毒男食餐飯
講下講下又開sem忙

條撚屌肯先算 條友懶撚過閪咁

要寫group research paper 你今個sem reg夠唔夠隊友

我year 1讀 駛咩諗夠唔夠隊友

gbus elective 點會spring特別多啊
不過我諗今年spring應該多acct maj會自己reg
應該唔會太伏

應該唔會太伏

因為gbus fall reg 唔到
過去兩年都係spring 會多啲gbus

上個sem唔識人最後分組同左條女一齊
堂堂一齊坐

上個sem唔識人最後分組同左條女一齊
堂堂一齊坐

應該唔會太伏

都係既...acct course連major人都reg唔到點會有咁多non major
spring會多人take黎做興趣班
但係今個sem acct maj無野讀唔take3610仲可以讀咩

上個sem唔識人最後分組同左4條女一齊
堂堂一齊坐

屌打漏左

應該唔會太伏

都係既...acct course連major人都reg唔到點會有咁多non major
但係今個sem acct maj無野讀唔take3610仲可以讀咩

應該唔會太伏

屌你老母3210 430堂排緊第10
唔撚洗讀啦
civil個timetable真係好on9呀屌
civil個timetable真係好on9呀屌

係時侯吹奏cu eng
辣殺蝌大civil狗也不屌
想做讀撚就入啦
中文傳意核心課程 學分轉移機制

由2017-2018學年起,符合下列兩項要求的學生可獲批中文傳意核心課程 (Chinese Communication Common Core courses) 三學分轉移 (credit transfer),惟此機制不適用於已取得「LANG」編號之中文傳意核心科目及格成績的學生。

公開考試中文成績要求
公開考試名稱

中文/國文科目成績
香港中學文憑試(HKDSE)

5*級或以上(其中寫作卷成績須達5級或以上)
內地全國高考(Mainland JEE)

130分或以上
臺灣學科能力測試(Taiwan GSAT)

14級分或以上
普通話口語能力要求

2. 通過科大語文教育中心安排的普通話口語傳意能力評估,能夠清晰、準確、流暢地使用普通話進行短講和對話。

有關詳情和申請程序,容後公佈,請留意本網頁的最新資訊。

普通話接近native 但 垃圾DSE中文 tran唔到

結果都係死性不改

堂堂一齊坐

屌打漏左

改嚟做咩
上年yr1同yr2搶is om mark fina
今年yr2同yr3搶major course
好期待聽日major course wait成點

堂堂一齊坐

屌打漏左

改嚟做咩

無出pool
中文傳意核心課程 學分轉移機制

由2017-2018學年起,符合下列兩項要求的學生可獲批中文傳意核心課程 (Chinese Communication Common Core courses) 三學分轉移 (credit transfer),惟此機制不適用於已取得「LANG」編號之中文傳意核心科目及格成績的學生。

公開考試中文成績要求
公開考試名稱

中文/國文科目成績
香港中學文憑試(HKDSE)

5*級或以上(其中寫作卷成績須達5級或以上)
內地全國高考(Mainland JEE)

130分或以上
臺灣學科能力測試(Taiwan GSAT)

14級分或以上
普通話口語能力要求

2. 通過科大語文教育中心安排的普通話口語傳意能力評估,能夠清晰、準確、流暢地使用普通話進行短講和對話。

有關詳情和申請程序,容後公佈,請留意本網頁的最新資訊。

普通話接近native 但 垃圾DSE中文 tran唔到

結果都係死性不改

完全冇諗過grad之前會讀到廣東話lang
dse中文仲要炒粉 曬氣

堂堂一齊坐

屌打漏左

改嚟做咩

無出pool

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞