Introduction to Stochastic Calculus & Application in Finance

674 回覆
359 Like 8 Dislike
讀完唔記得曬
我諗應該有排
之前因為某啲原因洗機 冇backup到
成份latex冇撚咗
請問如果我要用 Ito's Lemma solve 一個 SDE,我應該點樣設計嗰個 f(t, X_t)?
首先要明白一樣嘢 得好少sde係可以真正"solve"到
geometric brownian同ou process呢啲都係特例
其餘大部份嘅sde係連就咁isolate X_t喺其中一邊都做唔到

就算真係"solve"到 其實都冇話有啲咩特定嘅方法去揀f(t, X_t)
因為好多時都係拎唔同function去試 試到得就得
最常見應該係log(X_t)或者exp(...)X_t
所以原來都係要慢慢試,感謝樓主

因為上堂個時曾經教過用 ito's lemma 解過 GBM 個 close from 出嚟,佢話用 F(X_t, t) = ln(X_t) 計但我唔知呢條式點出嚟,結果 Midterm 出 SDE 又係企咗喺度
呢啲其實大部份都係靠經驗同直覺
GBM個close form係萬中無一 絕大部份嘅sde都唔會有close form
點解冇嘅原因其實你認真諗一諗嘅話都唔難察覺 其中一個係dW_t呢個term嘅coefficient
只要呢個coefficient唔係constant 基本上已經即刻企咗喺度 in都in唔到

但係"solve"到嘅意思未必淨係指有close form
廣義上咁講 只要有辦法isolate到X_t去其中一邊 其餘所有嘢去另外一邊
令我地有辦法take expectation同variance (by ito's isometry)
就算有啲(stochastic) integral in唔到都唔緊要
其實都叫做"solve"到條sde 而OU process就係其中一個例子

要"solve"一條未見過嘅sde
最常用嘅choice多數都係 f(t,X_t) = exp(at)*X_t 其中a係乜要自己試下
其次f(t,X_t) = (X_t)^p都有機會work 同樣p喺乜要自己試幾次
log(X_t)就多數都係用喺GBM身上
不過好老實講 唔係真係有太多例子可以咁樣靠ito's lemma "solve"到
所以你做多啲練習就會開始見到啲重複嘅問題
唔怪得啲model answer成日都剩返個integral sign喺度
感謝樓主

我成日一路學有唔明就嚟睇呢個po
其實樓主講得幾輕鬆易明但 Stochastic Calculus 呢件事實在太容易嚇親人
我都用咗兩個course先參透到個基本
first course真係冇辦法 大多數人見到啲dW_t都係呆咗喺度
我嗰時都係咁 讀到一半甩晒 然後最尾都係求其讀完就算
不過好彩我個first course唔係太theoretical 其實兩個course都係偏向apply多啲
所以冇咁得人驚 如果真係純theoretical我覺得ug level未必搞得掂
Intro to Stochastic Calculus & Application in Finance II
https://lih.kg/1924963

因為呢個post已經封存咗
所以開咗個新post講埋淨低嘅嘢 各位請移玉步
但用time series 都唔可以確保上一秒嘅regime同下一秒嘅regime係一樣
商科垃圾表示睇唔明lm學野
讀完 loss model 人都 loss埋
留名學野
lm
巴打會唔會幫人補習 想跟你學數
樓主又教得幾好
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞