Introduction to Stochastic Calculus & Application in Finance

674 回覆
359 Like 8 Dislike
樓主好得閒
比個正評你
不得不留名
趁未爆留個名先

Grad左都唔知Stochastic Calculus搞緊乜
黎緊要考試所以要讀番哂
考緊咩試
以前讀過都唔記得8成嘢
讀個時 已經知 除非你好top 如果唔係 做野就好少機會用
求其求pass 就算
強帖留名
以我所知 如果返工你要用得返呢堆嘢 (即係做quant)
最起碼你要拎住mphil/phD先得 所以剩係好top都已經唔夠
高汁po留名支持
你個名
Stochastic Calculus 其實幾易...
利申: HKU A+
易唔易我覺得都係觀點與角度
stoc cal到UG為止嘅level如果數底夠紮實咁的確唔算太難
如果你真係要好rigorous咁學嘅話 冇real analysis嘅底就會幾痛苦
btw好奇一下 hku嘅stoc cal最深會教到去邊
講真 我咁多年讀左好多次呢樣野
到而家番工做緊option
都無樓主講得咁清楚

樓主已經勁過好多traders/ structurers
Stat department開既教到risk neutral pricing就完,早幾年好似會教埋interest rate model。
當中會提d theorem但唔prove例如 martingale representation theorem
咁cuhk個course真係難好多
如果教到risk neutral pricing就完 咁其實interest rate model都講唔到幾多
我估應該girsanov theorem都冇提到
即係stochastic volatility嗰堆全部都冇掂
其實我都係做vanilla 多
嗰時讀interest rate model..
成科都唔撚知佢做乜
好在唔洗考試
我覺得由數學系開既fin math好似都忽略左部分基本既finance知識,e.g. yield curve construction。

通常一開波教左cont compound,跟住就開始no arb pricing, option

好多fresh grads連基本既利率知識都缺乏。
可唔可以解釋一下properties 3
其實你可以當呢三個係definition
只有符合呢三個條件先可以叫做wiener process
如果你問點解要特登consider normal
我諗一個intuitive啲嘅解釋就係normal係一個最basic最多時候會用到嘅CONTINUOUS distribution

所以如果你想consider 一啲discrete嘅random process 我地通常就會講poisson process

當然兩個process其實可以撈埋一齊用
regression spline
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞