Introduction to Stochastic Calculus & Application in Finance

674 回覆
359 Like 8 Dislike
push
最近好忙 應該要過埋下星期四先出到post
爸打介唔介意做個朋友?
Telegram : @molamolako

做緊deriv 野 但自問好廢 想自修下
Sorry要大家等咁耐 終於冇咁忙
今晚夜啲應該出到 post 講 Girsanov Theorem
今次我會用 latex 打㗎啦
留個名先。睇返好有feel🤡

4.) Girsanov Thoerem (Change of measure) & its application
咁多位好耐冇見 之前忙到連post都出唔到係度講聲Sorry先
依家得閒返啲就可以繼續出
之後我諗會keep住兩個禮拜內至少一個post嘅速度出
始終今個sem仲有 9 cred 要讀 加埋其他垃雜嘢 我唔敢開咁大個頭

好啦廢話講完 入正題
喺真係講Girsanov Theorem之前 首先要比少少introduction同motivation大家
曾幾何時我地喺#171揾過under Black-Scholes model 嘅 European call price formula
用下面幅圖幫大家溫溫書先

希望大家仲記得上面幅圖搞緊乜
如果跟唔到就返去前面溫返先
咁就正如上面幅圖所講 如果S_T唔見咗呢個世界就會非常美好
但係我地依家仲未有辦法可以將佢整走
所以唯有繼續做落去先 睇下途中會有咩發現啦

in完一大輪之後 又好神奇地好似比我地做到啲嘢咁
大家見到最尾嗰句應該都唔撚知我寫緊乜
點解我地好地地係Q-measure (risk-neutral world) 無端端in完之後會跳咗去Q*-measure

如果好粗略咁講 大家可以咁理解
依家 Z 呢個R.V. 喺Q-measure入面係follow N(0,1) 即係standard normal
呢點由我地一開始寫做integral form嗰時就可以見到
喺integral入面代表 Z 嘅dummy variable 係 ε
成個pdf都係standard normal嘅款

但係我地中途其實做過一次change of variable (由 ε 轉咗去 η)
integral入面嘅dummy variable到最尾已經變咗做 η
而且你睇返最尾個integral入面嘅pdf 竟然都係standard normal

ε 同 η 好明顯唔同 但係點解兩個可以同時follow standard normal
答案就係佢地兩個的確都係各自follow standard normal
只不過佢地分別喺係Q-world底下嘅Standard normal 同埋 Q*-world底下嘅Standard normal
(Q*係另一個probability measure 呢到我實在講唔到咁detail
真係要講就要由measure theory開始講起 都係輕鬆啲啦唔好咁痴線
如果真係有緣講到probability theory嘅話 我會再講多啲 )
大概咁講就係我地將 Z 呢個R.V.嘅mean shift咗少少
令到佢喺Q*-measure / Q*-world入面係一個standard normal R.V.

咁依家我地知道個答案會係咩
我地不如試下由頭到尾剩係用expectation做一次

大家有冇發覺好似仲簡單過change of variable inside integration?
原來我地一路做緊嘅嘢只係將一個exponential term抽走
然後轉一個新嘅measure (當然有限制唔可以隨便亂轉)
咁就可以化簡個expectation
當然嗰個exponential term唔係求其一個都得
但係呢個步驟正正就係Girsanov Theorem嘅神髓

Girsanov Theorem
其實就係幫緊我地喺expectation入面抽走一個特定form嘅exponential term
然後再轉入一個新嘅measure
最後令到個expectation易計啲

真正條theorem就好似下圖咁
其實只係將我地啱先遇到嗰個情況generalized咗佢
(Math jargon睇唔明唔緊要 最緊要係你明到上面我講嗰個logic就夠 )

見到啲鬼畫符硬係好痛苦唔知佢想點?
唔緊要我地用返call price呢個例子代入條theorem你就會即刻明點用

大家見到其實嗰個 θ 我地係可以自己揀 (可以係constant 可以係stochastic process)
總之嗰個 θ 可以令我地砌到theorem入面嘅exponential form就ok
time period 無論係 0到t 定 t到T 都冇所謂
而且當我地set好個 η_t 之後
我地就可以用Girsanov Theorem 直接得到
1. Q- measure 同 Q*-measure 嘅關係
2. 簡化咗嘅expectation
唔洗再慢慢in佢 呢個世界係咪非常美好呢

補充多一點 當我地由Q 轉咗去 Q*
其實背後 S_t嘅嗰條process都應該相應咁由in Q嘅process轉去in Q*嘅process
即係好似下圖咁

呢個theorem當然唔會剩係用喺european call身上啦
下次我會繼續用Girsanov Theorem去解決返上次Bond option卡住咗嘅位
上次卡住嘅位應該就係下圖呢個

呢個樣根本就係擺到明叫我地用Girsanov

今次講住咁多先 聽日仲要返學
好似開頭咁講 兩個禮拜內會有新post
巴打以前學過?
往事不堪回首.... 應該忘記左九成
巴打好勁
想同下有stat 底同少少risk man底 但係冇finance 底
應該睇咩書??

Frm考既野有冇cuhk rmsc既1/3 syllabus
咁兩份卷夾埋一定有嘅
但係rmsc啲course肯定教得detail啲
巴打解釋得好好!
可add我嗎?tg @stillk22
多謝多謝
push push push
應該呢一兩日內會有update 趁放假出得密啲

大概講下之後嘅plan
Girsanov Theorem 應該仲會講多2-3個example
之後就會講quanto option (牽涉幾種currency嘅option)

然後就要睇下咁多位讀者意下如何
睇下你地想我照原定嘅content講少少simulation
定係繼續落去 開始講laplace transform同path dependent嘅option (e.g. lookback option, barrier option, CBBC )

simulation嘅話可能就會悶啲 因為主要都係用monte carlo
而其中一個重點就係點樣reduce variance 所以啲內容可能就會比較stat

至於laplace transform同path dependent option冇錯係就係好過癮
但係啲數嘅難度又係幾何級數咁上升 所以會愈黎愈難跟

不過我應該點都會cover曬呢兩個section嘅 大家唔洗擔心我會中途quit game 所以純粹係先後次序睇下大家想點揀
正呀
4.) Girsanov Thoerem (Change of measure) & its application
首先祝各位 豬籠入水 萬事勝意
希望新一年咁多位可以繼續支持小弟
新一年新開始 我決定由頭再講多一次bond option
之前用word打真係太柒 我依家自己望返都頂唔順
順便慢慢將啲嘢轉返做LaTex 方便之後執notes一次過post上黎
事不宜遲 開波

e.g. Bond option

Caution: 如果我冇特別講明 咁bond一律都係代表non-defaultable zero-coupon bond
[ p.s. 普通coupon bond我會留待真正認真講fixed income先處理 而加埋credit risk就要更加後先會提到]

(i) Background
首先我地要回憶返應該用啲乜嘢黎 model interest rate
其實我都剩係講過一個model 就係Vasicek Model
下圖就係Vasicek Model嘅樣 同埋 under Vasicek Model 嘅 (non-defaultable) zero-coupon bond price

詳細嘅derivation就暫時唔再寫 因為都係solve ODE冇乜咁特別 遲啲一次過再執

咁我地依家有咗 zero-coupon bond price 嘅 "Close form" 之後
我地就可以再考慮一樣嘢
點解我上面要用引號括住Close form? 原因就係interest rate r_t 依家已經係stochastic (random)
所以就算我地寫得出呢個Close form 其實zero-coupon bond price都唔會係deterministic

咁如果bond price都係stochastic嘅話 咁佢都應該會有一條屬於自己嘅dynamics
如果大家心水清都會知道我地可以靠Ito's lemma去揾返bond price嘅dynamics
[ Reasoning: the Bond price P we derived above was just like applying a function g to r_t, and Ito's lemma could help us in finding the dynamics of g(r_t) ]

但係單靠Ito's lemma當然就唔夠 大家可以見到個mean term幾撚複雜
但係唔緊要仲有得救 因為Basic derivative pricing黎黎去去都係得三樣嘢
1.Ito's lemma
2.Feynman-Kac formula
3.Girsanov Theorem
如果單靠一樣搞唔掂就兩樣一齊黎
依家我地嘅問題唔似Girsanov可以處理嘅嘢 咁就即係Feynman-Kac會幫到我地

睇下幾快手 成個mean term即刻變咗做rP
咁我地就可以寫低 bond price P 嘅dynamics啦

(ii) Structure
咁依家就真係萬事俱備 可以開始講bond option
首先顧名思義 Bond option就係option on (non-defaultable zero-coupon) bond啦
同普通option一樣都可以分Bond call option同Bond put option
同樣亦都有European同American之分
但係for simplicity我依家只會討論European bond call
( Note1: European bond put price可以用put-call parity揾到)
( Note2: 而American style嘅option由於牽涉到hitting time 所以要容後講完Laplace transform再一次過處理)

而下圖分別就係European bond call嘅structure同payoff

簡單咁講就係 at time T你有權用 $ K 買underlying bond

咁當at time T 嘅 market bond price P( T, T_1; r_T) > K
好自然你就會用 $K 買bond 然後 $P 賣返出去
所以呢個case 嘅 Payoff at time T 就會係 $P-K

但係當 P <= K 嘅時候 Payoff就會係 0
點解唔係 $K-P ? 大家要記住 Call/Put 係比你買賣underlying嘅權利
future/forward 先係一定要買underlying
所以當你發現 at time T 嘅 market bond price P 仲低過 K
咁好自然你就唔會exercise張call 咁Payoff at time T 就會 = 0
如果將兩個case合埋就可以好似上圖咁用maximum function寫低

(iii) Purpose
其實一路講呢啲exotic product嘅時候 我諗大家都會有一個疑問
「點解會有人買啲咁嘅product?對佢地有咩好處?」
咁就當然唔係啲人屎忽痕求其整出黎㗎啦
多數買exotic product嘅人都係出於兩個原因 - Hedging or Speculating

Hedging最簡單嘅解釋就係你本身已經做咗一啲trade 或者 exposed to some risks
導致你依家已經有個position喺手 亦即係你有risk喺手
而你嘅目標就係盡量減低甚至完全整走呢啲渣住喺手嘅risk 呢個就係hedging
假設你依家已經有一個bond portfolio喺手 裡面有好多唔同maturity嘅bond
咁你就可以透過bond call/put 去 hedge走一啲你唔想要嘅interest rate risk
例如你擔心interest rate會跌 導致bond price升嘅話 就可以買張bond call
咁一旦bond price到最尾(time T)真係升你都有錢落袋
而根據上面嘅payoff 我諗大家都會發現一樣嘢
買bond call其實好似係lock死咗bond price喺 $K呢個價位
咁某程度上係減低咗買呢隻bond嘅credit risk 因為$K呢個價位係一早specify咗喺張contract到

而Speculating就即係賭博
你如果估interest rate跌嘅話 就同上面一樣道理買bond call
如果相反估interest rate升就買bond put
當然呢種賭博比起就咁裸買future/forward安全 因為long call/put payoff最低都只係0 即係最多只會蝕option premium
相反如果你naked short call/put 就真係來世再見

一般人其實我諗都好難會掂到呢啲product (同埋都唔值得買呢啲)
真係大公司 or 好pro嘅投資者先會買呢類exotic
( p.s. 曾幾何時CBBC都係exotic 但係你睇下依家嘅財經台 )
--------------------------------------------
下個cm再講pricing
點解成日都爆字數

(iv) Pricing
吹咗咁耐水 又係時候計下數
其實pricing上次都差唔多做完咁滯 依家純粹係執返靚啲同埋用埋Girsanov Theorem揾個Close form出黎
都係照舊會喺圖入面解釋埋每個step搞緊乜 分開圖字咁解釋實在太麻煩

唔知大家有冇發覺其實我地係冇用過(instantaneous)interest rate去price bond call?
首先明明應該要有discount factor 但係我地用舊bond price整走咗佢
跟住我地做做下連本身飛咗出去嘅嗰舊bond price都消滅埋
甚至連最尾我地用Black-Scholes call price嘅形式寫低“close form”
條formula裡面嘅interest rate r 都係set咗做0

最尾剩返“stock price”同“strike price”係痴住舊bond price
但係呢啲(non-defaultable zero-coupon) bond price其實係可以直接喺yield curve上面揾出去
所以到最尾其實我地根本就唔需要理(instantaneous) interest rate係啲乜
呢個就係我自己覺得bond option最神奇嘅地方
----------------------------
下回提要:
Girsanov Theorem 呢part我仲會講多兩個example
分別係 exchange option 同埋 複雜版嘅european call (stochastic interest rate)
點解呢兩個example會留到最後先講?
原因就係我仲有一個幾重要嘅technique未講 就係Cholesky decomposition
簡單講就係點樣chok兩條有correlation嘅wiener processes出黎
而最後呢兩個example就係heavily based on呢個technique
我預計最遲下星期一應該可以完咗Girsanov呢part

Sorry上一個cm其實最尾完得有啲急

紅色圈住嘅位我其實係冇解釋清楚
即係點解我地可以用Black-Scholes call price formula 去 represents bond call price
好彩有讀者提醒我 如果唔係我都唔察覺

所以我會由詳細啲咁做多次
justify點解最尾可以用Black-Scholes Call price formula嘅形式去寫低Bond call price
去圖

希望詳細啲咁寫大家會吸收得好啲
同埋真係明白點解會關Black-Scholes call price條formula事

至於點解我地要咁寫?
因為Black-scholes call price可以話係最basic嘅option pricing formula
將其他exotic option嘅price寫返做Black-Scholes call price咁嘅款就會極度方便我地計數
同埋大家都可以思考下當中嘅強大之處
大家要記得呢隻係exotic option 我地本身suppose佢嘅pricing formula可能會好撚複雜
但係最尾我地都可以用返最普通european call price嘅樣寫低條pricing formula
This is the beauty of derivative pricing

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞