思裂 split 討論

448 回覆
44 Like 6 Dislike
高汁
我覺得套野有D更值得花時間講下的位,例如

KEVIN 咁多個人格的由來其實可以講多D,23個只係講咗DENNIS一個,好浪費個題材。

BEAST 個信仰要食D未受過苦的女仔,呢個源由係咩,好無中生有。
係咪做魔詭個女主角?

愈睇愈正
瞓喺床道對波支晒出黎

好撚正 有波路

開頭以為個白bra 女好大波,點知除左面個件衫,得番個白bra 個陣,原來又唔係
反而女主角,開頭見佢好似唔係好大波,之後有幕訓係床到吱晒對波出黎,好正,之後走個part 對波彈下彈下
有啲失望,開頭以為係智取而逃脫
以為女主會慢慢掌握唔同人格既弱點同利用唔同人格去做唔同野黎達成目的,
同人格係主要演繹得幾個(雖然演技係好)
不過如果撇除自己ff嘅劇情取向,其實都有緊湊氣氛同算幾好睇
只係最後面有啲誇張

同意,如果係咁樣寫就正!再平衡剪接心理醫生介紹X教授D人格。
咁應該仲好睇。
無庸置疑成套戲係靠 James Mcavoy CARRY!
我俾6.5分
期望太高,有少少失望,一路等佢個twist,點知冇 但係撇除冇twist,呢套比起同類型既戲更深入探討人格分裂呢樣野 後段beast出現幾緊張刺激 成場要集中精神睇,啲人格好容易聽到亂晒

冇twist 位+1
其實我唔太明個女主角除左冷靜同有過去之外
係戲到有乜特別大嘅作用

因為D傷痕,救左女主角
同有冇人覺得而套戲會搞到啲人仲驚精神分裂既人

唔會
因為有既話可以變超人

癡線佬不嬲都最得人驚架啦

好靚
靚得好特別 好唔真實
好岩拍懸疑片
係管道狂跑果段震到癲左
係床訓果幕成個胸飛左出黎

好靚
靚得好特別 好唔真實
好岩拍懸疑片
係管道狂跑果段震到癲左

真係勁靚 金髮仲靚

佢襯啡頭髮多D!
畫面好靚,角度好特別
唔係成日睇驚悚片所以覺得幾好睇
利申冇睇過個導演其他戲
題材幾好 男主角演技無得彈
係劇本鋪排真係敗點
果隻beast太誇張啦
後期套戲走火入魔變左殭屍片
我明你好想交代beast係一個極度強硬既角色
但你去到刀槍不入真係
都唔知睇撚左咩野
6.5分啦
故事完整 但真係唔算凸出
7/10 到啦
基本上就係講咁多人格既內訌 最後3人組贏左
3位女主角其實唔知有咩用
算係叫做培養個the beast 出黎我諗

好靚
靚得好特別 好唔真實
好岩拍懸疑片
係管道狂跑果段震到癲左

睇返真人片, D皮膚無咁好 同塊面偏紅
電影美化左 但隊波 睇到扯晒
女主角之前都有套恐怖片 the witch , 個時睇無咁靚
套野都幾多psy嘅concept:有host,唔同人格唔同性格...etc.
女主角鋪排都幾好~因為細個到宜家一直比個伯伯性侵同虐待,不幸反而救左自己
X博士演技超班,係其他2個女仔演技麻麻好假
From港產:

《思裂》 (有劇透)
唔止個戲名, 原來套戲都好「撕裂」
原本套戲係sell 24種人格博弈
三個女生被禁錮要與人格分裂嘅Professor X鬥智角力逃出生天
但最後變左冇鋼爪嘅狼人去食人
由懸疑心理片跳左去動作片仲要有超能力果隻
我完全接受唔到
話晒《鬼眼》導演M. Night Shyamalan最新作品
觀眾預期最基本要求係結局扭橋
點知情節就冇扭竟然去左扭個戲種觀眾好失望
而且我數個, 講就24種人格
連埋最後秒出果幾個, 最多有演出嘅只有十幾種, 有D欺場
James Andrew McAvoy 的確有戲演技係值得讚
但原來套戲真正亮點係條女
又脆又索又好戲有様有波仲有演技
前途無可限量
其實呢類人格分裂戲, 過癮在觀眾唔知係咩人格
所以要先俾觀眾知有咩人格
多反而唔好, 表述唔到
而且人格之間要有衝突, 立場要對立
一人分拆兩派掙扎, 咁先有戲味
呢套係有咁嘅意圖, 但冇拍到咁嘅套路
完全一面倒, 反派人格完全主導全場
變左轉來轉去都只係形式推進唔到劇情
而最大問題就係人格博弈究竟為乜?
到頭來為左加入Xmen? ! WTF!!!!
P.S. 睇慣呢個導演好多人估女主角最後係男主角嘅第24個人格, 點知原來諗得高左, 高估了導演
佢臨尾對純潔既定義
咁似太宰治句
同十個男人訓過既淑女比
同一千個男人做過既妓女更骯髒
(咁上下,唔記得左原文)
題材吸引
主角演技好
但導演同編劇明顯唔掂
坦白講頭個幾鐘都悶
個阿婆同女主角既戲真係有好多悶場
係去到出現第24個人格先好睇
估唔到似變左睇X-men
X教授第24個人格根本就係異能人

好多電影都會虎頭蛇尾
呢套係蛇頭虎尾
較為精彩既戲都係尾段
要比D耐性或夠精神先好入場睇

呢套戲表面上24個人格
實際上主角係戲中演過既人格都唔係太多
如果講人格分裂題材
我推介大家睇美劇Bates Motel
Netflix香港版app有得免費試用一個月可以睇到
主角得兩個人格已經好睇

尾有咩好睇
反而前段個氣氛營造得好好睇
醫生死果度有啲sad
感覺上醫生真係當佢自己人看待
有啲失望,開頭以為係智取而逃脫
以為女主會慢慢掌握唔同人格既弱點同利用唔同人格去做唔同野黎達成目的,
同人格係主要演繹得幾個(雖然演技係好)
不過如果撇除自己ff嘅劇情取向,其實都有緊湊氣氛同算幾好睇
只係最後面有啲誇張

同意,如果係咁樣寫就正!再平衡剪接心理醫生介紹X教授D人格。
咁應該仲好睇。

係 開頭見女主唔贊同要合擊條友
又見到佢分得到人格分裂仲開始想套佢話
本來仲以為劇情發展落去係用智取

唔好咁啦
呢位導演自從sixth sense同unbreakable之後就爛到嚟呢套先叫做好睇返啲咋

其實unbreakable都爛,之後果啲更加無謂提,今次依套真係佢十幾年嚟回勇之作。
最重要嘅係⋯條女好正

睇個款肯定有續集⋯superman布斯韋利士對the beast

希望有啦 Bruce Willis 係咪15年前個個瘋人 電視報導個個
女主好撚正
一開始唔覺 愈睇愈正

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞