思裂 split 討論

448 回覆
44 Like 6 Dislike
個女主細個俾uncle姦 跟住鏡頭轉返 佢雙手掂牆咁望住下面 鏡頭zoom佢喊個位 姐係佢又俾人姦緊? 但另外兩條女都冇俾人姦 係俾佢罰裸舞同被食喎 邊個姦佢?9歲?定呀強迫症傻佬?

邊有比人姦
講到明Dennis 唔掂得佢地
9歲乜都唔知以為kiss 會有左
仲有邊個男角色可以姦佢

明明就有遠鏡影住佢跪喺牆角喊間房無人佢又有著褲 點解會覺得佢俾人姦緊 做乜鳩
其實個啊婆去左男主屋企然後放左條白毛巾入個門窿到 之後女主跑走 開門嗰陣條白毛巾飛左出黎 呢個位係咩意思?

塞住果個位所以度門唔會鎖得到

真係估唔到咁多人問呢個問題
連登係咪咁多小學雞呀..

佢應該係想問點解導演果個位咁刻意close up 條白巾,唔係唔明塞白巾防鎖門個原理
個女主細個俾uncle姦 跟住鏡頭轉返 佢雙手掂牆咁望住下面 鏡頭zoom佢喊個位 姐係佢又俾人姦緊? 但另外兩條女都冇俾人姦 係俾佢罰裸舞同被食喎 邊個姦佢?9歲?定呀強迫症傻佬?

邊有比人姦
仲有邊個男角色可以姦佢

明明就有遠鏡影住佢跪喺牆角喊間房無人佢又有著褲 點解會覺得佢俾人姦緊 做乜鳩

呢個post好多都唔知做乜鳩
其實個啊婆去左男主屋企然後放左條白毛巾入個門窿到 之後女主跑走 開門嗰陣條白毛巾飛左出黎 呢個位係咩意思?

塞住果個位所以度門唔會鎖得到

真係估唔到咁多人問呢個問題
連登係咪咁多小學雞呀..

佢應該係想問點解導演果個位咁刻意close up 條白巾,唔係唔明塞白巾防鎖門個原理

岩呀以為條布飛出黎係有啲咩意象
連登係咪咁多小學雞
睇導演講跟本係想延續unbreakable 個故事
Bruce Willis 係不死
x教授又算係不死

唔知係咪想拍套大亂鬥
但睇到後半路好似變左另一套咁...

導演將不死劫既主角 超級英雄 拍得好平實
拍到好平淡 想專注番佢帶出既意義 唔係為視覺效果

今套都係咁 有人話悶有人話爛 可能誤會以為係禁室培慾

我覺得反而好新鮮
x教授又算係不死

唔知係咪想拍套大亂鬥

我覺得反而好新鮮

佢鋪左咁耐human think change human body 再出beast 係different with human 都有人唔明唔知做乜尻不如唔好睇啦

邊有比人姦
仲有邊個男角色可以姦佢

好多人一係冇帶個腦睇戲
一係就一路睇一路發夢
x教授又算係不死

唔知係咪想拍套大亂鬥

我覺得反而好新鮮

佢鋪左咁耐human think change human body 再出beast 係different with human 都有人唔明唔知做乜尻不如唔好睇啦

所以醫生演講前好強調 可能有人類未知既領域

不過冇人信佢
唔係好明
點解男主角會有一個咁樣既地方冇人知?

Kelvin係動物園做野?但哩個人格係2014就開始訓覺 冇出現返冇人懷疑?
Barry唔係做有關設計既行業?

有冇人可以幫下我手
唔係好明

Kelvin係動物園做野?但哩個人格係2014就開始訓覺 冇出現返冇人懷疑?

有冇人可以幫下我手

好似有提及係咩維修工作 所以有個私人空間?
唔係好明

有冇人可以幫下我手

1. Kevin 長期係地牢機房做維修部
2. 主管有安排另一邊嘅宿舍俾佢,不過佢自己搵到地牢有荒廢地方,比較鍾意住地牢呢邊
3. 係被女學生欺凌事件發生前, Barry 一直係好穩定嘅人格,可以隨時決定邊個出黎
4. Kevin 嘅同事似乎唔多 (啲locker 好少名)。 同事亦未必知道佢有人格分裂。
5. 其實人格分裂係罕見病例,有啲精神科醫生甚至唔相信人格分裂症患者係存在。所以戲入面Dr. Fletcher 演講嘅topic俾人冷待, Dennis 亦都擔心 Dr. Fletcher 過身後無人會再理佢地個case。 仲提過幾次佢地要俾人知佢地係存在。

邊有比人姦
仲有邊個男角色可以姦佢

好多人一係冇帶個腦睇戲
一係就一路睇一路發夢

好似我睇嗰時斜前面位不斷wechat啦 隔離情侶不斷傾偈 一開始喺車嗰幕勁大聲話:哇,開始喇 完全唔知想點

其實套戲算交代啲野交代得好清楚 真係除非無用心去睇 無好認真留意佢地講既野同做既野 先會有咁多唔明

好多人一係冇帶個腦睇戲
一係就一路睇一路發夢

好似我睇嗰時斜前面位不斷wechat啦 隔離情侶不斷傾偈 一開始喺車嗰幕勁大聲話:哇,開始喇 完全唔知想點

其實套戲算交代啲野交代得好清楚 真係除非無用心去睇 無好認真留意佢地講既野同做既野 先會有咁多唔明

有啲人睇戲剩係睇特技睇動作, 睇啲搶眼同直接嘅嘢, 唔會留意細節同用腦睇
文戲時就傾計、撳電話、瞓覺。 唔會留心對白,睇完咪話都唔知做乜悶到爆
(唔剩止講呢套)
其實放底紮花嗰度係咩意思

應該係指要郁果3條女?

有冇人可以幫下我手

1. Kevin 長期係地牢機房做維修部
2. 主管有安排另一邊嘅宿舍俾佢,不過佢自己搵到地牢有荒廢地方,比較鍾意住地牢呢邊
3. 係被女學生欺凌事件發生前, Barry 一直係好穩定嘅人格,可以隨時決定邊個出黎
4. Kevin 嘅同事似乎唔多 (啲locker 好少名)。 同事亦未必知道佢有人格分裂。
5. 其實人格分裂係罕見病例,有啲精神科醫生甚至唔相信人格分裂症患者係存在。所以戲入面Dr. Fletcher 演講嘅topic俾人冷待, Dennis 亦都擔心 Dr. Fletcher 過身後無人會再理佢地個case。 仲提過幾次佢地要俾人知佢地係存在。

正名係多重人格症

咪第個人格搶到光囉

好多人一係冇帶個腦睇戲
一係就一路睇一路發夢

有啲人睇戲剩係睇特技睇動作, 睇啲搶眼同直接嘅嘢, 唔會留意細節同用腦睇
文戲時就傾計、撳電話、瞓覺。 唔會留心對白,睇完咪話都唔知做乜悶到爆
(唔剩止講呢套)

Agger,香港人就係咁
睇動作特技片即食完就啱,稍為用下腦就
等睇世界大戰
睇完..真係好佩服個男角
上網search完,原來佢係魔衣櫥入面隻人羊
導演啲鏡頭用得好不錯

拍到套戲好有氣氛, 但個劇本有點失望,

連SHUTTER ISLAND 都好過佢。

shutter island係根本好睇
你比失望都唔係用呢套掛
我諗大部份人覺得唔好睇爛尾都係覺得太誇張
但其實個醫生一直講緊人格分裂個種連physical body都可以改變(例如戲入面講過有人格係舉重,有人格有糖尿病)
加上醫生去搵主角發現佢有第24個人格個時講話因為佢留得呢度太耐先會出現呢個人格(到最後先解釋原來主角係動物園做,成日對著野獸)
其實好多都有鋪到點解主角會變成咁
接唔接受到就睇人
但我覺得係幾特別
我諗大部份人覺得唔好睇爛尾都係覺得太誇張
但其實個醫生一直講緊人格分裂個種連physical body都可以改變(例如戲入面講過有人格係舉重,有人格有糖尿病)
加上醫生去搵主角發現佢有第24個人格個時講話因為佢留得呢度太耐先會出現呢個人格(到最後先解釋原來主角係動物園做,成日對著野獸)
其實好多都有鋪到點解主角會變成咁
接唔接受到就睇人
但我覺得係幾特別

其實個尾係要用the beast迫到女主角個character arc出嚟,要令佢變,變到敢同個女警講佢uncle性侵佢呢件事,最尾佢兩個互望表情表達咗,反而覺得個重點唔係the beast刀槍不入
同埋the beast應該係話每個被粗暴對待嘅都本住有純潔嘅心只係俾保護主體嘅機制掩蓋咗,同類可以見到同類,the beast係要叫醒女主所以話佢pure,至於另外兩個煩膠一早已經俾呢個物質世界扭曲咗,所以衰咗,1999
導演啲鏡頭用得好不錯

拍到套戲好有氣氛, 但個劇本有點失望,

連SHUTTER ISLAND 都好過佢。

shutter island係根本好睇
你比失望都唔係用呢套掛

其實冇得咁比較, 呢套唔係玩TWIST, 可能令部份人失望。

請真, 玩Twist玩得最好應該係identity

咪第個人格搶到光囉

其實都明佢前面講話係要做個「儀式」先,
但唔明到底點解要係去地鐵站擺花
呢個儀式有咩特別
定純粹製造男主角不在場時間,
等地牢嘅劇情可以發展?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞