思裂 split 討論

448 回覆
44 Like 6 Dislike
雖然dr. fletcher 的看法影響左kevin 令 the beast 變成可能,但我真心欣賞dr. fletcher 對白。套戲亦都好簡明咁講左D心理分析的睇法。 其實精神病人有幻聽妄想其實都係自我防衛機制,現實實在太殘酷。

BTW 我唔鍾意個結局係dr. fletcher 死左,我寧願係智取。
俾呢個post其中一個回覆fake左有彩蛋

冇咩彩蛋 只係布斯韋利斯 同 占士 一樣 都係刀槍不入

想問下最未BRUCE 講果個名係乜名?

唔記得左 LOL 係咪講緊MR.GLASS?
俾呢個post其中一個回覆fake左有彩蛋

冇咩彩蛋 只係布斯韋利斯 同 占士 一樣 都係刀槍不入

想問下最未BRUCE 講果個名係乜名?

唔記得左 LOL 係咪講緊http://MR.GLASS?

玻璃先生
雖然dr. fletcher 的看法影響左kevin 令 the beast 變成可能,但我真心欣賞dr. fletcher 對白。套戲亦都好簡明咁講左D心理分析的睇法。 其實精神病人有幻聽妄想其實都係自我防衛機制,現實實在太殘酷。

BTW 我唔鍾意個結局係dr. fletcher 死左,我寧願係智取。

骨頭碎左既聲 佢好慘 明明係當佢朋友

不過如果有續集 醫生都講過佢死左 會有同事follow
覺得女主有點似香格拉
覺得女主有點似香格拉

有d似

同埋d似iu
未睇 想知有冇jump scared位

女主角睇其他相係冇咁正
個波又唔係真係咁大
但係床到又可以大到就跌岀黎咁
好奇怪

呢樣我都覺
明明訓係到個時真係好想塞個頭入去
但係睇番佢之前套MORGAN
有一幕佢平訓係到....心口平到可以降落

平訓喺到幾大波都平啦

咪唔會平囉
真係好睇
睇到創傷之下,人既防衛機制點樣運作
好鐘意戲入面一個討論:
精神病人究竟係高人一等定低人一等?
最尾鐵籠男女主角對白 有d幾有意思
幾好睇
重以為用對講機果次會有人報警,點知最後都係冇
要睇之前唔可以自定左套戲點咁先正
睇完會唔會覺得好恐怖或者好心寒
利申好想睇呢套但又未入過戲院睇恐怖片

唔會,唔係恐怖野黎
連突然跳出黎嚇人既位都冇乜

唔係生化危機果種視覺效果

係文戲多 劇情為主
有啲位唔明 點解呀婆唔自己叫醒kelvin
佢zip手巾仔做乜

如果有人格會議咁就好
佢zip手巾仔做乜

如果有人格會議咁就好

佢知道果陣已經太遲 唯有寫低俾下一手睇
如果最後女主角經歷完呢件事 洐生左另外一個人格 臨尾個shot影住佢變左第二個人格話告佢uncle 我覺得正d
zip手巾仔做乜

如果有人格會議咁就好

佢知道果陣已經太遲 唯有寫低俾下一手睇

ZIP住道門鎖唔到
精神病人之所以俾人話精神病
可能只係我地唔明白天才同佢地前衞嘅諗法
我欣賞佢寫實 女主角知道個窗係假就失去理智 冇之前咁冷靜
個尾我諗起xmen 狼人阿哥,變左科幻片係唯一敗筆
有冇邊啲嚇人位
或者冇啦啦大聲嘅
有啲驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞