思裂 split 討論

448 回覆
44 Like 6 Dislike
有啲失望,開頭以為係智取而逃脫
以為女主會慢慢掌握唔同人格既弱點同利用唔同人格去做唔同野黎達成目的,
同人格係主要演繹得幾個(雖然演技係好)
不過如果撇除自己ff嘅劇情取向,其實都有緊湊氣氛同算幾好睇
只係最後面有啲誇張

x2 最尾女主逃亡部份好有壓逼感 James McAvoy望到佢條腰堆傷口
兩個都係個可憐既人 不過真係誇張得滯

尤其係咁整爆燈膽果度
我覺得最後野獸個人格設定好過火
你可以話之前個23個人格轉變會影響生理 例如話一個人格盲既時候 另一個人格係睇到野 可能係視覺神經既問題
但不同人格之間既生理轉變都唔會轉變到由凡胎俗骨變到刀槍不入呀
即係好似patricia係女性人格 但係kevin呢個宿主既身體都唔會變女人啦
有啲最基本既生理機能正常都唔會有咁大變動 直情係改變哂所有肌肉骨骼密度 真心太誇張

題外話
仆街我睇呢場戲既時候後面有兩條臭閪由頭笑到落尾 淨係識笑唔同人格做既野好滑稽乜乜柒柒 明明james演唔同人格演到好入骨 係我睇到好寒既時候係度笑 屌佢老母

我睇果度都有個師奶係前排不斷傾電話,我坐後排屌唔到佢,但佢附近既人又無人屌佢
其實我又唔覺得唔合理
醫生一直講話 所謂人格分裂 其實有機會係大腦既進化
都有理論話正常人只係開發咗腦部好少既潛能
咁如果野獸係開發更多腦部潛能既人格
刀槍不入 跑得好快都未必無可能架wo
就好似lucy咁
知唔知點解9歲既人格有能力搶燈見光 又可以囚禁住Barry?
睇完條女好大波
男主角演技無用置疑。

劇本真心差...用人格分裂做gimmick,但止於gimmick,女主背景舖排咗咁多,最後原來冇乜用,只係畀兩條煩膠八婆懶係冷靜少少,中段已經開始方吋大亂,後期夾硬end ,又要夾硬留懸念。

如果話想帶出主流社會輕視人格分裂嘅存在,但睇完套戲只覺得人格分裂嘅人係恐怖怪獸,戲中惟一一個重視男主嘅人(CP)都要慘死。男主第24人格又誇張到咁,用口就咬死兩條女,霰彈都打唔入。尾段都係跟返主流玩少女困獸鬥,同前段有啲格格不入。

令我諗返起睇早排套暗算,講阿氏保加症,冇冷場廢餘,又帶到message 畀人,展示到佢地係有過人能力,而唔係強化佢地病態嘅一面。

比人困左咁耐又咁後生 方寸大亂都好正常喎
外國睇唔明英文
想問係咪 beast 見到個女仔身上 d 傷痕所以放過佢?
D 傷係咪比佢呀叔虐待得黎 ?

yes
女主角細個比阿叔老強
外國睇唔明英文
想問係咪 beast 見到個女仔身上 d 傷痕所以放過佢?
D 傷係咪比佢呀叔虐待得黎 ?

yes
女主角細個比阿叔老強

真係垃圾劇情 懶有plottwist 又未做到個level
好能夠反映現今社會,有三種人

女主角們各有特質
1.冷靜 2.衝動 3.愚蠢

三種唔同結就冇撚用
套戲嘅camera shots 其實好成功 會再講下
女主角太冷靜,冷靜到連表情都冇
好撚垃圾
點解會咁高分
好撚垃圾
點解會咁高分

個男主角係好戲,浪費晒
但個劇本,導演,女主角都係九流
套野會唔會好恐怖
套野會唔會好恐怖

套野會唔會好恐怖

邊種恐怖.. 血腥定?
因為我同個朋友講套野唔恐怖

邊種恐怖.. 血腥定?
因為我同個朋友講套野唔恐怖

唔叫恐怖啦 最多你叫心寒果種囉 血腥依套近乎零

畫面上唔恐怖
但如果唔熟呢個病既人,睇完可能會覺得個病好恐怖
男主角演技無用置疑。

劇本真心差...用人格分裂做gimmick,但止於gimmick,女主背景舖排咗咁多,最後原來冇乜用,只係畀兩條煩膠八婆懶係冷靜少少,中段已經開始方吋大亂,後期夾硬end ,又要夾硬留懸念。

如果話想帶出主流社會輕視人格分裂嘅存在,但睇完套戲只覺得人格分裂嘅人係恐怖怪獸,戲中惟一一個重視男主嘅人(CP)都要慘死。男主第24人格又誇張到咁,用口就咬死兩條女,霰彈都打唔入。尾段都係跟返主流玩少女困獸鬥,同前段有啲格格不入。

令我諗返起睇早排套暗算,講阿氏保加症,冇冷場廢餘,又帶到message 畀人,展示到佢地係有過人能力,而唔係強化佢地病態嘅一面。

同我感覺差唔多。jer jer地出野
anya好撚正
其實放底紮花嗰度係咩意思

咪第個人格搶到光囉

其實都明佢前面講話係要做個「儀式」先,
但唔明到底點解要係去地鐵站擺花
呢個儀式有咩特別
定純粹製造男主角不在場時間,
等地牢嘅劇情可以發展?

擺花嗰段
唔通不死劫火車失事同佢有少少關係
https://www.reddit.com/r/movies/comments/5p1gqe/official_discussion_split_spoilers/?st=iyf1ns8w&sh=d9379de9
First, when Dennis drops the flowers off in front of the train, my first thought (after the ending reveal) was of the train wreck in Unbreakable where Dunn's powers are revealed. I think that Kevin's father was killed in the same train wreck that Mr. Glass orchestrated in the first movie. If that's the case, Mr. Glass helped create both a hero and a villain, and it means he'll probably have a large part in the next film.

男主角演技無用置疑。

同我感覺差唔多。jer jer地出野

我都係咁話
完全有種草草收尾既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞