思裂 split 討論

448 回覆
44 Like 6 Dislike
beast係合成獸令人類變超人果下真係o撚晒嘴
下集係咪unbreakable男主大戰beast
剛睇埋unbreakable
真係大開眼界,多一個超能宇宙,仲要咁特別手法表達,好期待第三套戲。

ps. 點解女主除極都有衫 ..... 原來要等結局救回一命

好多人一係冇帶個腦睇戲
一係就一路睇一路發夢

好似我睇嗰時斜前面位不斷wechat啦 隔離情侶不斷傾偈 一開始喺車嗰幕勁大聲話:哇,開始喇 完全唔知想點

其實套戲算交代啲野交代得好清楚 真係除非無用心去睇 無好認真留意佢地講既野同做既野 先會有咁多唔明

有啲人睇戲剩係睇特技睇動作, 睇啲搶眼同直接嘅嘢, 唔會留意細節同用腦睇
文戲時就傾計、撳電話、瞓覺。 唔會留心對白,睇完咪話都唔知做乜悶到爆
(唔剩止講呢套)

Agger,香港人就係咁
睇動作特技片即食完就啱,稍為用下腦就
等睇世界大戰

有無人同我一樣
鍾意文戲多過動作/特技
一出動作 例如打交 飛車
會覺得好悶
多對白就覺得好正

呢套對我黎講無乜悶場
係女主角細個d片段太多
得罪講句 唔好睇 7分都比多
不過女主角愈睇愈靚女 好有氣質
其實女人格見到自己有丁會點?
好似dr. fletcher咁醫可能會肯定咗其他人格嘅存在,間接助長第24個人格嘅出現

但如果直接否定其他人格嘅存在,又會搞到佢痴線

都幾難搞
我覺得最後野獸個人格設定好過火
你可以話之前個23個人格轉變會影響生理 例如話一個人格盲既時候 另一個人格係睇到野 可能係視覺神經既問題
但不同人格之間既生理轉變都唔會轉變到由凡胎俗骨變到刀槍不入呀
即係好似patricia係女性人格 但係kevin呢個宿主既身體都唔會變女人啦
有啲最基本既生理機能正常都唔會有咁大變動 直情係改變哂所有肌肉骨骼密度 真心太誇張

題外話
仆街我睇呢場戲既時候後面有兩條臭閪由頭笑到落尾 淨係識笑唔同人格做既野好滑稽乜乜柒柒 明明james演唔同人格演到好入骨 係我睇到好寒既時候係度笑 屌佢老母

如果一開始老女醫生個視像talk講既野只係套戲既假想,咁第24個人格變成HULK咁我覺得無問題,因為套戲一開始已經state左思想令人體有無限潛能
但我覺得可以再合理化多少少,話24個人格因為接觸到某d物質令到轉換到24個人格時會變左HULK,咁會易入口d
知唔知點解9歲既人格有能力搶燈見光 又可以囚禁住Barry?

我覺得9歲個人格Hedwig ge特性係偷野叻, 例如佢偷左Dennis個對講機, Dennis都唔知.

最尾喺電腦度Barry好似有提過佢覺得佢俾人偷緊光, 其實就係Hedwig偷緊
我覺得去見醫生時唔止得Dennis一個人格出現, Ms. Patricia都有出現一陣.

見醫生時佢有少少女性化ge動作, 另外醫生話過佢搞兜糖係強迫症ge表現, Ms. Patricia有強迫症(切麵包唔可以切歪), Dennis有ge只係潔癖.
男主角演技同女主角個身材都好好

其他所有野都垃9圾
諗住挨到最後會唔會有個靚twist
點知真係無
仆佢個街
我覺得去見醫生時唔止得Dennis一個人格出現, Ms. Patricia都有出現一陣.

見醫生時佢有少少女性化ge動作, 另外醫生話過佢搞兜糖係強迫症ge表現, Ms. Patricia有強迫症(切麵包唔可以切歪), Dennis有ge只係潔癖.

巴打
女主最尾係咪決定同警察爆個死肥佬性侵佢嘅事

應該係
我覺得佢最尾個位係挑戰緊世人對人腦未了解部分嘅幻想喎,雖然係有啲誇,但係我覺得幾新穎同科幻,未至於去到柒嘅

我俾7/10 女主初時睇好怪,愈睇愈索

係 呀婆演講前都有講過 呢個唔係人格分裂咁簡單
可能會帶領到人類見識未知既領域

所以結局刀槍不入 我都唔會覺over

反而覺得成件事意料之外 好新鮮

冇錯 個阿婆一早係演講講左 轉人格會轉埋體質 能力 IQ
人格分裂唔係大家諗得咁簡單 一早交代過
我都係一樣覺得幾驚喜 最尾竟然變左科幻片
你可以話之前個23個人格轉變會影響生理 例如話一個人格盲既時候 另一個人格係睇到野 可能係視覺神經既問題
但不同人格之間既生理轉變都唔會轉變到由凡胎俗骨變到刀槍不入呀
即係好似patricia係女性人格 但係kevin呢個宿主既身體都唔會變女人啦
有啲最基本既生理機能正常都唔會有咁大變動 直情係改變哂所有肌肉骨骼密度 真心太誇張

題外話
仆街我睇呢場戲既時候後面有兩條臭閪由頭笑到落尾 淨係識笑唔同人格做既野好滑稽乜乜柒柒 明明james演唔同人格演到好入骨 係我睇到好寒既時候係度笑 屌佢老母

你所講既物質 會唔會係女主角睇prof x d 人格video 果陣個女人人格打果枝針?
如果一開始老女醫生個視像talk講既野只係套戲既假想,咁第24個人格變成HULK咁我覺得無問題,因為套戲一開始已經state左思想令人體有無限潛能
但我覺得可以再合理化多少少,話24個人格因為接觸到某d物質令到轉換到24個人格時會變左HULK,咁會易入口d
想問下大家
1)點解個細路可以搶左barry既發言權
2)點解最後原本人格出番黎,又被其他人格吞噬番仲要永遠沉睡

題外話

你所講既物質 會唔會係女主角睇prof x d 人格video 果陣個女人人格打果枝針?

女主角睇男主角video 時 女人人格打果枝針有冇關?

其實dr.好似有講到佢係特登扮出黎,就好似佢特登行垃圾堆一樣,俾dr.睇穿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞