思裂 split 討論

448 回覆
44 Like 6 Dislike
其實本身只想捉果2個女仔 唔捉女主 點知上左車

叫女主角殺左自己既人格唔係一向做開leader唧巴利咩?
kevin已經係無左理性on99咁

應該係Kevin 黎, 一叫完佢問個女仔日子,計返已經訓左2年。 槍都係佢買起收埋。 Barry 係最近先唔見, Dr. Fletcher 一直有約Barry 定期見面, 而察覺到Dennis 扮 Barry 係最近嘅事。

心理醫生有一幕同dennis講 你知道我只要叫kevin全名就可以叫返kevin佢出嚟 但咁樣會令到你地全部好混亂 我唔想傷害你地任何一個
所以叫全名=「叫醒」kevin

加上之後咁多個人格輪住出嚟 去到Patricia嗰陣女主好驚 又再講多一次kevin全名 Patricia同佢講 我地已經令到kevin一直沉睡落去 你再叫佢個名佢都唔會出返嚟
都證明到叫全名=「叫醒」kevin
完全唔明點解有人會覺得個女主角靚
由頭到尾都覺得佢柒撚到仆街

瞓喺度嘅時候唧晒對波出來 係好大波
最尾跑嘅時候 都係好大波
但係點解同beast對峙嘅時候變返細
喺件吊帶背心到完全睇唔出大波

準備睇unbreakable

已經喺睇split後
睇埋unbreakable
個ending好悲壯
我覺得套野有D更值得花時間講下的位,例如

KEVIN 咁多個人格的由來其實可以講多D,23個只係講咗DENNIS一個,好浪費個題材。

BEAST 個信仰要食D未受過苦的女仔,呢個源由係咩,好無中生有。

agree

以上大體我都同意

激發Dennis 出返黎同執意進化beast嘅,係因為有次啲學校黎參觀時,有女仔玩鳩 Kevin 取樂(同Dennis捉嘅差不多) , 刺激到佢
我估所以祭品都要係呢啲女仔掛

玩鳩佢嗰兩個女仔可能就係俾人捉嗰兩個

女主角唔算靚 中上上啦 但對奶真係世界級

我覺得佢係10/10

我覺得佢係10/10

為左睇佢特登搵魔詭morgan嚟睇

我覺得佢係10/10

為左睇佢特登搵魔詭morgan嚟睇

Unbreakable續集好似真係開得成
M.Night Cinematic Universe
同Unbreakable都有啲對應,兩個主角都係活係同一個spectrum,
兩個都係因為童年陰影底下長大,男既壓迫出精神分裂,女就社交恐懼,
睇到最尾女主角仲係比個咸濕uncle湊緊真係好sad,
唔知Kevin有冇釋放到條女內心個beast

仲有細節位係寫得唔錯,
女主角開頭教黑妹失禁保護自己已經係講佢細個比人性侵既伏筆
其實個啊婆去左男主屋企然後放左條白毛巾入個門窿到 之後女主跑走 開門嗰陣條白毛巾飛左出黎 呢個位係咩意思?
其實個啊婆去左男主屋企然後放左條白毛巾入個門窿到 之後女主跑走 開門嗰陣條白毛巾飛左出黎 呢個位係咩意思?

塞住果個位所以度門唔會鎖得到
女主真係正
魔詭仲好有埋露點

塞住果個位所以度門唔會鎖得到

真係估唔到咁多人問呢個問題
連登係咪咁多小學雞呀..
岩岩睇完
唔係爛 但講唔出佢有咩好睇
好易將佢同dont breathe 比較
dont breath 好好睇 搞到我覺得佢唔太正
我俾6.5/10
導演啲鏡頭用得好不錯

拍到套戲好有氣氛, 但個劇本有點失望,

連SHUTTER ISLAND 都好過佢。
好撚正
個女主細個俾uncle姦 跟住鏡頭轉返 佢雙手掂牆咁望住下面 鏡頭zoom佢喊個位 姐係佢又俾人姦緊? 但另外兩條女都冇俾人姦 係俾佢罰裸舞同被食喎 邊個姦佢?9歲?定呀強迫症傻佬?
Lm
啱啱睇完
女角係咪都有人格分裂?
見佢比叔叔搶返枝槍都有一下回神

無,佢只係當時唔敢開槍令之後一直被Uncle 虐待同性侵。對照返佢面對beast 時終於敢開槍。

如果有留意舖排,女主一直都用逃避嘅方法去解決問題,例如佢會係學校故意犯事令自己罰留堂,使自己可以係安全嘅地方獨處。 一開始被抓, 其實佢咩都唔做唔係因為佢特別機智,只是經驗話佢知做錯嘢會仲慘。 發現天花有路走時佢都無好積極覺得可以逃生。 每次逃走被發現時佢都係最聽話果個,乖乖就擒, 全部都同佢唔敢fight back嘅受虐經驗有關。
個女主細個俾uncle姦 跟住鏡頭轉返 佢雙手掂牆咁望住下面 鏡頭zoom佢喊個位 姐係佢又俾人姦緊? 但另外兩條女都冇俾人姦 係俾佢罰裸舞同被食喎 邊個姦佢?9歲?定呀強迫症傻佬?

邊有比人姦
講到明Dennis 唔掂得佢地
9歲乜都唔知以為kiss 會有左
仲有邊個男角色可以姦佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞