思裂 split 討論

448 回覆
44 Like 6 Dislike
啱啱睇完,其實套戲係咪想講New age
其實放底紮花嗰度係咩意思

咪第個人格搶到光囉

其實都明佢前面講話係要做個「儀式」先,
但唔明到底點解要係去地鐵站擺花
呢個儀式有咩特別
定純粹製造男主角不在場時間,
等地牢嘅劇情可以發展?

買花個人格被另一個人格迫走咗呀
有冇留意眼鏡
個女主細個俾uncle姦 跟住鏡頭轉返 佢雙手掂牆咁望住下面 鏡頭zoom佢喊個位 姐係佢又俾人姦緊? 但另外兩條女都冇俾人姦 係俾佢罰裸舞同被食喎 邊個姦佢?9歲?定呀強迫症傻佬?

屌你老母連登d中學雞真係好撚尻
究竟你地有冇用心去睇套戲.....
雖然演係只有演5-6個人格,但都有輕輕帶過幾個人格既經歷
其中一個好既人格曾經既遭遇係係火車
放低花再變怪物係代表哀悼果個好既人格(姐係應該果個人格唔會再出到黎,或者係所謂既佢地幾個拎左個位,野獸出現左,某幾個好既人格唔會再拎到燈出現)
其實放底紮花嗰度係咩意思

咪第個人格搶到光囉

呢個儀式有咩特別
等地牢嘅劇情可以發展?

擺花嗰段
唔通不死劫火車失事同佢有少少關係
https://www.reddit.com/r/movies/comments/5p1gqe/official_discussion_split_spoilers/?st=iyf1ns8w&sh=d9379de9
First, when Dennis drops the flowers off in front of the train, my first thought (after the ending reveal) was of the train wreck in Unbreakable where Dunn's powers are revealed. I think that Kevin's father was killed in the same train wreck that Mr. Glass orchestrated in the first movie. If that's the case, Mr. Glass helped create both a hero and a villain, and it means he'll probably have a large part in the next film.
男主角演技無用置疑。

劇本真心差...用人格分裂做gimmick,但止於gimmick,女主背景舖排咗咁多,最後原來冇乜用,只係畀兩條煩膠八婆懶係冷靜少少,中段已經開始方吋大亂,後期夾硬end ,又要夾硬留懸念。

如果話想帶出主流社會輕視人格分裂嘅存在,但睇完套戲只覺得人格分裂嘅人係恐怖怪獸,戲中惟一一個重視男主嘅人(CP)都要慘死。男主第24人格又誇張到咁,用口就咬死兩條女,霰彈都打唔入。尾段都係跟返主流玩少女困獸鬥,同前段有啲格格不入。

令我諗返起睇早排套暗算,講阿氏保加症,冇冷場廢餘,又帶到message 畀人,展示到佢地係有過人能力,而唔係強化佢地病態嘅一面。
個女主細個俾uncle姦 跟住鏡頭轉返 佢雙手掂牆咁望住下面 鏡頭zoom佢喊個位 姐係佢又俾人姦緊? 但另外兩條女都冇俾人姦 係俾佢罰裸舞同被食喎 邊個姦佢?9歲?定呀強迫症傻佬?

邊有比人姦
講到明Dennis 唔掂得佢地
9歲乜都唔知以為kiss 會有左
仲有邊個男角色可以姦佢

明明就有遠鏡影住佢跪喺牆角喊間房無人佢又有著褲 點解會覺得佢俾人姦緊 做乜鳩

咪係 重睇啦
劇本既連接性好高
Karen Flecher講晒成套戲出黎

如果個兩條女可以早的死就好

有冇人可以幫下我手

好似有提及係咩維修工作 所以有個私人空間?

1. Kevin 長期係地牢機房做維修部
2. 主管有安排另一邊嘅宿舍俾佢,不過佢自己搵到地牢有荒廢地方,比較鍾意住地牢呢邊
3. 係被女學生欺凌事件發生前, Barry 一直係好穩定嘅人格,可以隨時決定邊個出黎
4. Kevin 嘅同事似乎唔多 (啲locker 好少名)。 同事亦未必知道佢有人格分裂。
5. 其實人格分裂係罕見病例,有啲精神科醫生甚至唔相信人格分裂症患者係存在。所以戲入面Dr. Fletcher 演講嘅topic俾人冷待, Dennis 亦都擔心 Dr. Fletcher 過身後無人會再理佢地個case。 仲提過幾次佢地要俾人知佢地係存在。

Kevin個位
係上車之後就被埋沒左

No 燈光 no 位置

agree

以上大體我都同意

激發Dennis 出返黎同執意進化beast嘅,係因為有次啲學校黎參觀時,有女仔玩鳩 Kevin 取樂(同Dennis捉嘅差不多) , 刺激到佢
我估所以祭品都要係呢啲女仔掛

玩鳩佢嗰兩個女仔可能就係俾人捉嗰兩個

有機會
Hedwig講過
佢地兩個已經跟蹤左兩個女仔四年
最尾有啲唔明,個男人係邊個?就係15年前個精神分裂者?

咪第個人格搶到光囉

呢個儀式有咩特別
等地牢嘅劇情可以發展?

買花個人格被另一個人格迫走咗呀
有冇留意眼鏡

我覺得係比佢老母
我自己諗佢就係果到推左佢阿媽落火車軌
因為睇個勢有第二集,可能會再交代

會唔會諗多左
最尾有啲唔明,個男人係邊個?就係15年前個精神分裂者?

search 不死劫/驚心動魄2000
有冇邊啲嚇人位
或者冇啦啦大聲嘅
有啲驚

有少量
但驚嚇唔係套戲既本意 所以OK架
我都頂唔順jump scare 但呢套都冇問題

愈睇愈正
瞓喺床道對波支晒出黎

好撚正 有波路

有冇巴打可以搵返女主角逃走時彈下彈下嘅片
好想睇多次

剛睇完, 真係好彈

好撚正 有波路

有冇巴打可以搵返女主角逃走時彈下彈下嘅片
好想睇多次

剛睇完, 真係好彈

第一個走佬果個最大啵
真心想知佢講女主角細路經歷做乜
仲以為23個人格都係女主角

佢戲內有一句 female is better than male
我估計 男女主角都受過abuse
但男主角cant cope with it 最後要分裂人格
相反女主角就仲可以維持到正常既精神狀態

佢戲內有一句 female is better than male

唔使估,係都係受過

你肯定女主角正常?

唔使估,係都係受過

Yes for sure, sorry for grammatical mistake令你唔明
我想講既係:
我估計 因為男女主角⋯

你肯定女主角正常?

唔知架
雖然個醫生有提過佢地個潛能係估計唔到
但刀槍不入個下真係接受唔到
佢個人格係源於野獸,但野獸都唔係刀槍不入,我覺得真係over左
我覺得有d位可以寫得或者拍得再詳細d
總係有d位會覺得到喉唔到肺
跳舞都好正
有啲失望,開頭以為係智取而逃脫
以為女主會慢慢掌握唔同人格既弱點同利用唔同人格去做唔同野黎達成目的,
同人格係主要演繹得幾個(雖然演技係好)
不過如果撇除自己ff嘅劇情取向,其實都有緊湊氣氛同算幾好睇
只係最後面有啲誇張

x2 最尾女主逃亡部份好有壓逼感 James McAvoy望到佢條腰堆傷口
兩個都係個可憐既人 不過真係誇張得滯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞