思裂 split 討論

448 回覆
44 Like 6 Dislike
條女好正 題材ok
但劇本就......
有冇邊啲嚇人位
或者冇啦啦大聲嘅
有啲驚

呢套無用聲嚇人喎
其實文戲多
有冇邊啲嚇人位
或者冇啦啦大聲嘅
有啲驚

呢套無用聲嚇人喎
其實文戲多

有一兩個位有既
前半段好正
但後面有啲誇張
睇到放過女主角個幕
後面有個女仔好大聲講話:下點解會放過佢既?
如果最後女主角經歷完呢件事 洐生左另外一個人格 臨尾個shot影住佢變左第二個人格話告佢uncle 我覺得正d

認同
始終套戲都係講話人要受過折磨先會進化
所以女主角最後有第二個人格出現就真係正
最尾以為睇緊Xmen, 刀槍不入太誇張,我寧願佢以為自己beyond human, 跟住俾條女射死

PS: 條女幾正
以為佢會做返好多個人格出黎 結果有少少失望
不過都值得一睇
有冇多D同類型既戲介紹
之前睇咗套 Don't Breathe
好驚險好正 個呀伯又係痴線佬 勁好戲
我覺得套野有D更值得花時間講下的位,例如

KEVIN 咁多個人格的由來其實可以講多D,23個只係講咗DENNIS一個,好浪費個題材。

BEAST 個信仰要食D未受過苦的女仔,呢個源由係咩,好無中生有。

agree
唔係好明
點解男主角會有一個咁樣既地方冇人知?

Kelvin係動物園做野?但哩個人格係2014就開始訓覺 冇出現返冇人懷疑?
Barry唔係做有關設計既行業?
同上面某d巴打意見差唔多
好:
-James Mcavoy演技痴撚線,尤其係Dennis同Patricia呢兩個人格
-題材新鮮
-鋪排主線幾出色
唔好:
-屌三條女d配角演技差到仆街,都殺到埋黎無一個表現到驚恐或者絕望,喊到好似扯吼咁
-幾撚多唔合理,尤其係硬食近距離shot gun,除了mutants或者meta human我諗唔到其他可能性
-話就話用23個人格做gimmick,真正表現到得三個(唔計beast)而且細佬人格好撚悶,好失望
-個呀婆妹妹下咁屌你老母

總結:值得入場但比期望中差。James Mcavoy fans必睇。
題材構思幾好
Execution就⋯⋯

如果好似Hannibal咁拍返套前傳嘅劇應該有得諗
同上面某d巴打意見差唔多
好:
-James Mcavoy演技痴撚線,尤其係Dennis同Patricia呢兩個人格
-題材新鮮
-鋪排主線幾出色
唔好:
-屌三條女d配角演技差到仆街,都殺到埋黎無一個表現到驚恐或者絕望,喊到好似扯吼咁
-幾撚多唔合理,尤其係硬食近距離shot gun,除了mutants或者meta human我諗唔到其他可能性
-話就話用23個人格做gimmick,真正表現到得三個(唔計beast)而且細佬人格好撚悶,好失望
-個呀婆妹妹下咁屌你老母

總結:值得入場但比期望中差。James Mcavoy fans必睇。

//屌三條女d配角演技差到仆街,都殺到埋黎無一個表現到驚恐或者絕望,喊到好似扯吼咁

女主角都叫演技差
佢表現到個種恐懼而又冷靜既心情
到最後好絕望大喊,
唔係你講咩喊到好似扯吼,唔知你想表達咩

//幾撚多唔合理,尤其係硬食近距離shot gun,除了mutants或者meta human我諗唔到其他可能性

你放落現實緊係唔合理架
但片入面個醫生一直講緊人格分裂唔單係mental上連physical上都可以改變,同一人連體質都可以變埋
所以佢覺得理論上係得
而最後主角就表現到出黎
唔知你有冇認真睇

//個呀婆妹妹下咁屌你老母

呢個最on9 乜撚野妹下妹下
叫人呀婆就妹下妹下 好風趣咩
成個核心角色用黎交代主角背景同人格介紹都可以屌
仲好意思打咁大段批評
女主角
係吹大左少少
但應該都係想帶出返研究發現患者連基因同力量都可以改變果個方面
係吹大左少少
但應該都係想帶出返研究發現患者連基因同力量都可以改變果個方面

其實刀槍不入我覺得ok,佢唔係不入,係接受到個痛楚

我覺得係爬牆果度太吹
FF... 好想睇BEAST一野扯開CASSY件衫..
個醫生同dennis講話kevin好在有你 之後dennis眼濕濕個樣
感覺佢都係想保護kevin想俾人知佢做得到 但又不斷俾人笑鳩佢the beast係唔存在 你始終都係乜都做唔到 醫生話相信佢之後佢好似捉到條救命繩咁 亦同時令the beast變得越來越真實

女主喺睇到字條大叫男主本體全名之後影男主細個俾阿媽聲嘶力竭咁嗌自己個名真係好慘 之後kevin出現仲叫女主殺左自己真係
佢阿媽嗌嗰一下真係突然好深深明白點解dennis會出現

女主由一開始俾另外兩條女話佢成日留堂又聽聞佢離家出走 爸爸同佢打獵時話你以前唔係咁鍾意黎喱到 到慢慢講到原來俾阿伯性侵 到最後男主話有缺陷既人先會成長(類似咁既意思本身句野唔記得左)
我幾鍾意喱一條線

總體黎講我覺得有8/10
我覺得套野有D更值得花時間講下的位,例如

KEVIN 咁多個人格的由來其實可以講多D,23個只係講咗DENNIS一個,好浪費個題材。

BEAST 個信仰要食D未受過苦的女仔,呢個源由係咩,好無中生有。

agree

以上大體我都同意

激發Dennis 出返黎同執意進化beast嘅,係因為有次啲學校黎參觀時,有女仔玩鳩 Kevin 取樂(同Dennis捉嘅差不多) , 刺激到佢
我估所以祭品都要係呢啲女仔掛

女主喺睇到字條大叫男主本體全名之後影男主細個俾阿媽聲嘶力竭咁嗌自己個名真係好慘 之後kevin出現仲叫女主殺左自己真係

叫女主角殺左自己既人格唔係一向做開leader唧巴利咩?
kevin已經係無左理性on99咁

應該係Kevin 黎, 一叫完佢問個女仔日子,計返已經訓左2年。 槍都係佢買起收埋。 Barry 係最近先唔見, Dr. Fletcher 一直有約Barry 定期見面, 而察覺到Dennis 扮 Barry 係最近嘅事。

應該係Kevin 黎, 一叫完佢問個女仔日子,計返已經訓左2年。 槍都係佢買起收埋。 Barry 係最近先唔見, Dr. Fletcher 一直有約Barry 定期見面, 而察覺到Dennis 扮 Barry 係最近嘅事。

其實真係咁難明咩
幾喜歡佢用物理/化學構造去講解人格分裂
準備睇unbreakable
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞