amd cpu & gpu 用家交流 #3

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
ok 已訂 1000w

冇間腦舖有 evga 港行
焗住要上 amazon 買
之前悠二有賣evga g3
wfc, 有等於冇
啲io都係全靠ryzen soc出
出得stx都會拎埋vga pcie黎出m.2 nvme la
用得stx唔會仲用sata 2.5"/3.5"掛

不過反正唔會買
有fd想砌機買左free sync 144mon(1080p)

決定係珍寶砌

結果珍寶話rx580停產無入貨
你朋友預 budget幾多?
GPU大概2500內 (想水佢vega56 3199 )
MB 用msi gaming pro carbon b450 <我叫佢唔好cut呢個budget

成條list應該8千左右
正都有 ASROCK PHANTOM GAMING X RADEON RX580 8G OC HK$2199.00
asrock 會唔會出事
如果覺得ASROCK 唔掂 唯有只能上vega 56
因為 rx580 8gb一早停左生產線 之後11月有 rx600系列(p30)出来了
佢珍寶砌算
5000以上包送貨
Ichill 1060
比張msi gaming x 果張好D
我都係咁諗
3fans開盡佢
R5 2600 + 1063
加ASUS B450-I
會唔會身大頭細
比個fd話我做乜塊板買咁貴
itx 係貴d
二手有保1070 2k收工
其實ichill散熱係咪有伏
利申用緊inno3d
想知 ~480~500gb 左右邊隻m.2 比較夾

另外b450 itx msi定asrock好啲? 唔覺giga有出
itx 優先asus 之後msi
m.2 ssd intel 760p珍寶仲做緊 promote
512gb $949
穩陣牌子 三星 970 evo / adata sx8200
點解唔睇asrock? usb3.1 gen2 / 音效好啲

msi有heatsink同供電好啲

asus over budget
另外

本身想砌2600
不過見到2200g平一半真係 ..,,
2300 2500 幾時出

我純upgrade嫁渣
cpu mb ram only
2300x /2500x 應該係 oem度了
想升級上2600
giga都有 b450i
只係香港未有
asrock 底板供電差 假6相 vs msi 真6相
一切睇你荷包有多了
咁我應該會newegg / balckfriday搵下
另外 睇返 2300 2500 都係oem冇機會了
thanks
我對msi有好感 d
肥龍x4 年代塊mb真係用左五年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞