amd cpu & gpu 用家交流 #3

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
陣間試下先 博到3466就睇下博唔博到3600

岩先cpu 1.35v 4ghz過唔到fpu 一燒唔夠兩秒fail左 開返msi個game boot去3.9ghz 係咪抽中垃圾體質
thanks!
真係自己評估budget
買張sound 卡會唔會好d
已經用緊usb dac
jump 2T c16 18 18 18 36都上唔到3466mhz 要行3333mhz
咁要X470做乜
又唔撚超
A320都夠你用喇
唔好以為底版官網吹到佢內置聲卡晶片用料幾高、幾多function、幾高階就好勁咁,分分鐘求其出面買張四五舊水嘅sound card 質素都好過佢,大佬,底版嗰啲大多數都係用realtek咋...
聽歌底版影響好大???咁堆獨立sound卡要嚟做乜...
on99 唔超頻唔打機要x470嚟托咩大佬...

乜撚上x470為好,識唔識睇實際用途
Realtek 晶片及獨家設計,呈現純淨有力的音效

ASUS PRIME X470-PRO 採用與 Realtek 密切合作所研發出的獨家音效晶片 ─ Realtek S1220A 。此晶片表現極為亮眼 ,可提供 120dB 訊噪比的立體聲輸出,以及 113dB 訊噪比的音訊輸入,打造純淨無暇的音質。此外,全新阻抗感測線路可自動調整增益,確保提供耳機最佳的音量範圍

音效屏蔽
可確保將類比/數位訊號精準隔離,大幅減少多邊干擾。

左右音軌分層
可確保雙聲道輸出相同音質

整合擴大器
可驅動高阻抗耳機,完整呈現高低頻。

頂級日本製音訊電容
提供自然、飽滿且魅力十足的音效,無比清晰又不失真。
不建議corsair ram 同ryzen 不夾

唔會超,反而降頻,敢問賊船問題喺邊
係咪會以為著唔到機
ddr4 行2133
jack 巴又畀人捉到亂推soec 喇
人哋仲話要降頻
洗鬼去到gskill級數

咁驚會開唔到機嘅話
跟QVL出條最平嘅咪算

Corsair 我x370用到x470
亦見人ab350都用corsair
最多可能2933都唔穩
但你話著唔到機真係冇遇過
我比果條ram g.skill 2400來
不是 2933/3200啊
如果之後再加ram x470 支援會比b450好
所以 我一早提醒樓主自行評估budget
3000就未必穩姐
2400唔穩? 未聽過
支援唔到2400 要行2133? 可以再降多一點?
2400當然穩了
我只係比sopport list 入面 for ryzen ram來
2133 大把ram 行到
人哋仲話要降頻
洗鬼去到gskill級數

咁驚會開唔到機嘅話
跟QVL出條最平嘅咪算

Corsair 我x370用到x470
亦見人ab350都用corsair
最多可能2933都唔穩
但你話著唔到機真係冇遇過
我比果條ram g.skill 2400來
不是 2933/3200啊
如果之後再加ram x470 支援會比b450好
所以 我一早提醒樓主自行評估budget
3000就未必穩姐
2400唔穩? 未聽過
支援唔到2400 要行2133? 可以再降多一點?
2400當然穩了
我只係比support list 入面 for ryzen ram來
2133 大把ram 行到
人哋講明唔超仲要降頻
換言之求其整對2133都得
根本唔需要喺呢點上大費周章
ok
而家可以不用換ram
最新update :
1. ram用番 corsair ram 不超都ok了 我比果條只係建議
2. 如果不加到64gb可以上asus b450f
識唔識睇中文,知唔知咩叫最多行唔到2933,同埋我係講緊自己同其他人情況,而依照事主情形,corsair 根本冇問題,我亦指出自己都係用 corsair 亦無開唔到機的問題。

我明 gskill 比較夾 ryzen
但唔超仲要降嘅時候 gskill 是否必要?
唔超仲要降 x470 又是否必要?
自行評估筆直?夠筆直是否可以亂出?
買ram只信g skill

結果買到Hynix
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞