amd cpu & gpu 用家交流 #3

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
有錢都唔會用ryzen 雖然自己係amd yes 但係最抵玩係ryzen 有錢我都知intel勁 過到自己荷包個關咪得
hynix die 來 不要上3333了
dcop 3200就ok
呢個系列多數用Samsung 你用thaiphoon查下啦
x470 b450 asus個bios應該幾易超

仆街msi 屌你老母垃圾
唔係好識set 巴打你話試唔同cl 其他唔駛改?
而家睇用途出邊粒cpu

jack巴 呢條點玩好
真係hynix就恭喜中伏 要試就試 3200 c14 18 18 18 36 得就逐項18降到16

唔得就試3000 c14 不過3000 c14 同3200 c16差距唔係好遠 睇邊個穩定

本身想出asus 但jack巴話今代msi bios唔錯 入左 仆街中伏
不用換ram
直接用番原廠 profile 但dram vol改1.38
佢意思係降返頻姐應該
有乜所謂 我粒2600體弱多病 1.35v上唔到4.1
等zen2重歸我牙石懷抱
我1.4上到4.2
btw 3200 18 18 18 18 36 1.35v秒藍
14 18 18 18 36*
itx板最容易上到高頻率
試加soc 到1.15v 幫助提升ram穩定度
jack巴點睇 3200c16 setting
hynix die 上3200 正常要cl16
而家連 gskill都轉hynix
bdie清泉得返xpg
睇cl都大約估到,1200蚊收返黎玩下
zen2再換
g.skll c14仲係 b die 但 c15就一定雜hynix/ b die
cl16就係一定用hynix die 冇改到
jack巴點睇 3200c16 setting
hynix die 上3200 正常要cl16
而家連 gskill都轉hynix
bdie清泉得返xpg
g.skll c14仲係 b die 但 c15就一定夾雜hynix/ b die
cl16就係一定用hynix die 冇改到
我條d80 3000mhz特別貴 港行17xx 而家1720 好在旗艦系列一定用b die
ram我已經睇透左 3000mhz壓到c14算數
但唯一係cpu 1.35v上唔到4.1ghz。。 對比打機 4.1vs3.9 高左8-10fps。。。。
巴野唔再試下俾多d電?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞