amd cpu & gpu 用家交流 #3

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=98&tid=2463739

超完CPU頻率之後我個人會先用 Cinebench R15 連續行5 -10次CPU test 去做快速測試.
如果連CB15 都行唔到, 唔洗去燒機, 再較過啦.

燒機程式都係果幾樣, 咁耐都冇咩變到.
OCCT - 普通測試用 Large data set
我個人認為OCCT Large data set 行到10分鐘望下個溫度圖正正常常我已經收貨

Prime95 - 就咁行CPU stress test
同OCCT, 叫做正常使用測試, 行住一個鐘咩都收貨啦.

- Prime95 行FPU 或 OCCT 行 Small data set
尼兩樣野會最大程度壓榨你部機既散熱能力, 正常使用完全唔會用得到咁誇張, 可以作為極限測試,但冇咩實際意義...
最後樓豬可能要同我一樣焗住降返去4.1ghz 左右至過到 cinebench
番去試下2600x先
LM
我今晚收工再搞下D setting先
留名學嘢
power 巴打你先係高手 我只係一個小薯仔來
Jacksjoke 巴打你先係高手 我只係一粒沙嚟
樓豬你朋友同我經歷咁似嘅

不係你來
我一個好朋友的技嘉底板配2700x經歷來 死因 超ram gg
樓豬你朋友同我經歷咁似嘅

不係你來
我一個好朋友的技嘉底板配2700x經歷來 死因 超ram和cpu gg
乜嘢不係

你啲用字好怪

幾時至肯用返個「唔」字
手多冇留意到
燒機70幾度
R15 66度
成80度有d誇張
搞成點
今日為何要ot
顯得你地位重要,冇你唔得

仲有班同事陪著一齊ot緊
温度42度 ok喎
燒完機梗係低
應該同時開 hwinfo64 睇最高電壓同溫度去到幾多
咁我呢?o唔ok?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞