amd cpu & gpu 用家交流 #3

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
唔係幾信而家ryzen 夾ram 唔超都要揀牌子咁廢...

不過事主如果真係驚咁出 gskill 都唔係罪過

只不過個人認為有啲多餘咁解
你再update遲少少話唔定佢會好似我咁畀你fake,分分鐘又冇咗幾千銀
得了 我已經比左最新update 希望樓主睇到
binc
仲有之前話打機50度好熱,唔可以長期使用之偉論,又係差少少fake咗人買乜買物
ram超唔到完全冇問題, 最緊要bios有得set行低頻, 我而家部機都只係行1066.
我只係想搵塊唔太貴而質素好d嘅底板, 唔會有onboard音效, sound card以前用lynx aes16, 但換左usb dac, 所以冇再用.
上b450f ok了
其實你budget 幾多
要降頻目的係咩
慳電?
Budget 約$1500
Ram降頻,因覺得d聲好d
關事嫁?
長智識了
從來未聽過兩者會有關連
當畀個機會我學吓嘢
輕輕講解吓
Thanks.
試試剩係改 ram speed, 播同一首歌聽吓有冇分別,對我係好大分別
咁我suggest 你上埋3000 可能會變返更好聲
你上面好似話唔需要用到onboard sound

更加唔明ram speed 會有咩影響

此圖是amd aib度出來
amd準備出rx590 應該用gf 12lp 亦有傳聞 用tsmc 12nm 要預11月中見面

link: https://tieba.baidu.com/p/5910241075?lp=5028&mo_device=1&is_jingpost=0&pn=0&
rx590 姐係咩級數
過左1060 6gb 但不過1070
再上打死vega 56
今個冬天就用佢做暖爐
Ryzen DRAM Calculator 已經update 到 version 1.4.0
download link : https://www.guru3d.com/files-details/download-ryzen-dram-calculator.html
msi b450 itx
對3000mhz ram放棄超上3466 會藍mon T2都一樣

可以T1 c16上3333 都可以降到C14 3000

ram:xpg d80 3000mhz bdie
上3333 會唔會間唔中重開機時會自動熄次機再著?
唔會 3333幾穩定
而家暫時用緊3000 c14 電壓cl都set低左啲
有冇南亞die
自己下載落來睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞