amd cpu & gpu 用家交流 #3

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
amd官方宣布左 2970 wx 和 2920x將於10月29日上市 同埋到時可以下載最新版ryzen master
會有Dynamic Local Mode 解決wx系列表現差問題
2700x 4.15ghz @1.45v, LLC mode 1

玩奧德賽一陣就卡死

最高只能以 4.1 @1.425v 運行

4ghz 又要幾多 v
記得係1.35v
咁都幾難超
我non x 都係1.3V 冇記錯
穩?
R6 有時會彈
燒機冇野
正常用冇野

今晚再上返4GHz 試下先
2700同2700x 有10% performance 差距
但TDP 65W vs 105W
R6 測試打機先見真章
茶巴換左張1080ti 都未試到穩
跟我上1.35v 應該冇問題
我3.8GHz 1.25V 我唔覺要加咁多
同埋我塊版b350m 驚會過熱
1.3v 唔穩姐係要再加
有冇人用2700X,有試過熄機後開翻冇畫面,跟住resit啲hardware搞一輪又得,會唔會係牛問題
用咩底板?
超頻問題?
X470 Aorus ultra gaming
佢Auto超,應該唔關事
ram auto xmp?
有用XMP1.0 如果唔係得2400
我用G.skill 3200mhz C14
好大機會係ram 較得唔好
玩 two point hospital

2600 + 1066 + DDR4-3000 8*2 + B450 Mortar

Ram 超上去 3200 , FPS 即刻高 5-7
唔該 jack 爸
求指敎
粒1600 3.7ghz@1.28v 開機45-47度係咪算好熱 打機就70度以下,洗唔洗換過個cooler?定係塊垃圾板既問題?加再啲風扇同換隻x52會唔會好啲?定可以正常使用,
U:1600 3.7ghz@1.28v
原裝cooler
ram:XPG D40 3000mhz 8gb*2
板:msi b350gaming pro
gpu:msi gtx 1060 gaming vr x
箱:p350x
Pau:neo eco2 550w oh
2隻普通風扇一入一出現讀
正常温度
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞