amd cpu & gpu 用家交流 #3

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
3200cl14 穩定到?
timing : 14 14 14 14 34
dram vol 1.35~1.38
soc vol: 1.1v
3000 c14 16 16 16 34 得 c14 14 14 14死埋bios 要reset 唔知係粒bdie虧定msi虧

3200c14都係唔得
應該msi bios 問題來了
asus b450f 上到 3200cl14 非常穩定
當初大家吹奏msi bios好先買

zen 2會換既話就換返屎眼石算了
msi今次做好左bios 但 ram超頻方面冇asus 咁多選擇 只有提供最低要求既xmp profile (2933)上2933以上要人手上 的確冇asus 咁方便
成班聽jack 巴亂吹就買
硬件台巴打真係好好撚
我換c8h
嬲鳩
到時放2700x m7 鈎叉驚明
加埋1700 c6h
嬲鳩
到時放2600x c6h
等10nm
你之前都唔係咁講.......!!!
因為佢真係嗡得好pro
銷售技巧高
做地盤實在太浪費
轉賣保險
msi b450 冇 memory try it 咩,點會少設定選擇...
巴打 我意思指msi bios 內比既xmp profile (ram頻率)相比asus b450i 選擇少 但佢既底板供電和bios同佢既官方定價起碼合理先
MSI b450 bios 冇 memory try it 咩
有memory try it
memory try it profile 選擇好少咩
想問下呢個有咩用?
我見bios oc入面有得set ram frequency
下面又有個memory try it
目前我用緊xpg z1 3200
bios set呢兩個都係3200
係咪可以唔同?
懶人專用

每個profile ram speed, cl, voltage 之類都唔同

逐個試睇吓邊個最穩
咁係咪可以兩個數值都唔同?
例如我而家3200穩定 但想超上去
咁係咪淨係較 memory try it 高d數值就ok?
定要兩個都較高佢一樣數值
多謝巴打回覆
你揀咗佢啲 profile 就會自動同你較

如果啲 profile 試完唔穩可以自己加多少少 voltage (1.45v 以上不建議)

圈住個兩度係可以揀ram嘅frequency
想問呢兩度洗唔洗一樣 如果要超嘅話 例如上3466 應該點set
我知soc 同dram vol係要上調 我只係唔明呢2度嘅作用
就咁揀 memory try it 裡面啲 profile 就得

唔穩再自己逐樣嘢較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞