amd cpu & gpu 用家交流 #3

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
同價位水冷=垃圾
我唔會點超頻,無咩心機玩呢啲
我只係入bios攪吓auto oc算
想問下Auto OC可以去到幾多?
比如2600x 上到去幾多
Ram 去到幾多速?
如果用be quiet 機箱及2600x
邊款水冷比較好?
Auto OC 要睇你嘅 cooling solution.
2600X XFR 2 Boost 最高 Boost 到 4.2GHz(Single Core)
RAM 黎講 3200C14 係 sweet spot 再高都唔會有大分別
如果買 *** b-die RAM 太貴可以考慮 2933
1. 想問如果OC有沒咩要注意或者點樣OC比較好
原廠 XFR2 已經夠, 最好換風扇

2. Case 是因為Size 問題想選擇這款,或者有沒更好的風道Case 選擇呢?
Case 可以考慮 SilverStone RL06

3. 或者點樣怖局較好,唔該大家
2 把 intake, 1 把 exhaust

PS. 火牛最好換
要平 b die可以上xpg d41/d80 3000
c14貴在好時序同埋低cl值
最好係 *** b-die RAM, 就咁 Load XMP 99.9% 可以直接用.
CPU OC 就交俾 XFR
ASUS C7H 個 1101 BIOS, Flare X 3200C14 上唔上到 3466C14/ 3600C16?
我唔係 WiFi 版無得試
有 non wifi 版bios
我試左bios 直接用asus預設既memory set
不過就暫時試左3600 1.4v b die set 改行3466 好穩定下
應該要預 3466cl16 3600cl17了
有 non-WiFi 咩?! 我睇 OCN 都係得 WiFi 版
我 0509 上到 3466C14
之後幾個 version 都上唔到
而家用緊 1001
我睇錯左
暫時只有wifi版有
rog fourm都係只提供 wifi版 bios先
https://rog.asus.com/forum/showthread.php?103702-Crosshair-VII-Hero-UEFI-Build-Update-Thread
1101個bios多bug到仆街,唔建議升

Btw,1001個bios好似比0804難超ram咗

有無巴打都係咁
咁我又唔洗買到b-die呢啲咁好超嘅ram,求求其其一條無散熱片嘅ram都可以
Btw我上camelcamelcamel睇到依家嘅ram都仲係貴過最平嗰時嘅一倍 ,雖然已經跌緊價
3466C15 無事
無散熱片嘅 RAM 大部交都唔會有 XMP, 要自己超架喎.
繼續asus 獨有既2啓bug
我用底板內置嗰啲oc function,一拉個選單就有得校幾多mhz嗰啲
Btw我見我底板個memory support list,平ram同埋插夠4條,都只係support 2133/2400,所以超唔超都無咩所謂,最想知只係依家啲ram抵唔抵玩
ram自從好耐之前平到爛之後一路價到飛天
而家叫剛剛番到正常價
https://camelcamelcamel.com/Corsair-2133-288-Pin-Memory-CMV8GX4M1A2133C15/product/B00SV7IILC?context=search

最低$30usd就有條8gb玩,即係港紙$1000左右就玩到32gb ,依家就要成$2000

用m2 ssd開機都要1分鐘
win10 開機都要咁耐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞