amd cpu & gpu 用家交流 #3

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
根據過往巴打們嘅分享

3466 ~ 3600 幾乎已經係 ryzen imc 嘅極限...
你嘅意思係memory try it 上面個dram freq 較返auto
淨係較memory try it
如果唔穩定既話就調較下soc vol呢啲嘢?
不如你試吓喺較完 memory try it 之後撳 F10

應該會睇到佢同你較咗啲乜

然後你自然明白原來唔洗自己另外再 set dram freq (除非唔穩)

呢個 function 真係懶人專用
如果memory try it 入面 xmp profile (3200) 有不穩可以加dram vol 直至穩定 同埋soc vol 有加強ram oc 穩定度 soc vol 建議1.15v
你睇poweroff巴打做法就ok 了

amd ryzen娘化 cosplay
射咗未
應該可以再等多陣
asus 2啓bug 啊
用緊
2600 + b450 mortar
QS240箱

cpu cooler 本身係 stock 果個
換邊隻好??今日試機,原來最高去到82度
u12s 裝唔裝到

matx 箱放唔放到
不過好核凸
你要靚就呢隻風冷double 價嘅水冷
見到新蛋同美森有啲2133mhz嘅ram,一條8gb ddr4賣60幾usb,抵唔抵屌?想買4條插爆塊板佢
定係等thanksgiving day?
你用咩spec?
不是要你升野
更新番amd 12nm polaris 30消息
rx590 = rx580 refresh + gddr5x
rx580 = rx570 refresh + gddr5x

要用a卡至少等7nm navi了 polaris 30只係amd 為左維持之後每一季出新産品既臨時解決方案
wifi版已經可以更新了
Intel 一部,想另添一部AMD
從未玩過AMD求意見

2600x w/ 原裝Cooler
ASUS B450-F Gaming
G.Skill 3200 Tei Z 2*8GB
PSU MWE 650W Gold Plus
Case Nzxt H500

暫定list

想問如果OC有沒咩要注意或者點樣OC比較好

PS: Case 是因為Size 問題想選擇這款,或者有沒更好的風道Case 選擇呢?

或者點樣怖局較好,唔該大家
oc要換另外一個cooler 了 上隻中高階塔散 要留意會不會頂到ram slot
謝謝回覆

請問高中階塔散好定同價位水冷好?
R5 2600
B350M-A
唔會太著重打機效能,夠60fps就ok
穩陣d睇下support list先
一定要list入面嘅ram先用到?
不一定 我只係比左保守少少既意見 或者先等下其他巴打點答
唔一定但想去到佢個support 值就揀佢個list 果d
想超勁好要搵b die
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞