amd cpu & gpu 用家交流 #3

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
由按開機制到入到桌面真係要一分鐘
X370 killer sli + SM961
CSM off
AM4 advanced boot training off
Fast boot on
Setup Prompt Timeout = 1s
10幾秒搞掂
部電腦不嬲都7x24 要開機咁快做乜
因為你係asrock,我係asus

真係諗唔透
我部十年前既core2quad + ssd
入埋pin load 到desktop 都唔駛40秒
AM4有幾隻brand既老母板都伏伏地,間廠好似小學雞無心交功課咁hea做
連我部舊機
ASUS M5A78LM-LX + FX8120 + 雜牌sata ssd + win10開機都快過你
我舊果部e3 1230v2都快好多

不過影響就唔算太大既
最緊要超頻簡單方便
唔該哂你的建議

想問下點解解議換左火牛佢呢?

尼隻唔好用?
psu 轉ANTEC NEOECO GOLD SERIES 650W 80PLUS GOLD SEMI MODULAR

AMD會在20日低調發布新顯示卡(改名大法)

link : https://www.amd.com/zh-hans/products/graphics/radeon-rx-580
另外比埋rx590 行3d mark time spy 分數
岩岩換左3200c16
係唔係同3000c15冇分別?
如果想試下行3200應該轉咩setting?
xmp好唔stable
試下3200行唔行到c14 16 16 16 36
得既再試1414141434
電要俾幾多?
我自己msi垃圾bios都係3000 c16壓到落14 16 16 16 36。超就可以上3333 3466入到系統但唔穩定
照樣1.35
ryzen 既然上唔L到高頻 不如降下Cl 3000 c16 有啲game效能甚至好過3200 c16
3000 c14 甚至好過3200 c16先岩 手快打錯
其實咁撚多係較邊幾個
改cha
巴打建議3000 14 16 16 16 36?
你xmp去到3200 改3200c14試左先 得就上3466 c16 3466 c16都穩定既話 就試3466 c14 上到就收工 上唔到就3466 c16 甚至 3600 c16
應該唔會得
3200c16 9成hynix
頭先3200c16 xmp即藍mon
加到1.375先穩返少少但都係唔穩
咩牌子ram
我自己xpg D80 水冷個條 都係bdie 3000mhz C16
一樣上唔到3466穩定 反而3333 c16 3000 c14就做到
如果你想查咩die 可以用 thaiphoon查 網上有開心版
g skill trident z rgb 3200c16
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞