amd cpu & gpu 用家交流 #3

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
好高
我冇set任何CPU超頻
淨係SET左XMP超RAM
睇埋佢係咪用原裝cooler?
2600x 4.2ghz
1.35內應該得

6核易超d
2700 4ghz
1.35內都得

請問係咪就咁set ghz同cpu core voltage就ok?
G was f. Gf I
yes
係用原裝cooler
Auto boost係咁,idle會爆上1.45甚至1.5都見過
燒機既話會正常返去到<1.4
基本上full load temperature唔好爆過95就ok
温度自己用ryzen master睇

amd官方好似係建議唔好高過1.45, 亦有人話過長期用既話唔好高過1.38
同埋windows電源計劃要較返amd客製化或者高效能
另外兩個option都會自動幫你喺閑置時縮頻落2.2ghz

想安全啲自動超又唔想煩既既可以bios入manual auto precision boost overdrive

我自己就set咗ppt=200, tdc=114, edc=106
idle上到4.05ghz, full load都有3.9ghz, 長期1.31v~1.35v
idle溫度<50c,full load就<95c,已經係我既極限
想涼啲edc再減落去就ok,頂得住既可以加上去
可以用ryzen master慢慢試,試完再入bios set死

唔好問我點解咁熱 屋企室温都28up,少對流仲要電腦放枱底
auto boost燒機都爆上105c已經唔係stock cooler
相信用埋水冷都唔會改變到
依家等緊冬天先敢再去馬
咩u 黎
2600x
手動超喇
手動超頂多都係3.95ghz, 好似就1.31v左右
但燒機已經頂爆95c
除非熄smt
唔oc 3.6ghz燒機66度
我都唔知算唔算正常
stock cooler 正常
最弊我係用緊cryorig c1
試加多少少風扇轉速
最高啦
已經1350rpm up
用itx 不要玩超頻
燒機温度同日常用分別大好多
板都已經轉埋b450m mortar
試用offset mode set 死行你要上既 頻率
有個建議
上把貓頭鷹a14工業扇
B450M?
咩case 黎
Corsair 88r
但我就算開埋case拎個冷氣機離遠1.9米對住吹都幫唔到幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞