amd cpu & gpu 用家交流 #3

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
我並不是什麼代理 我誤判左vrm 温度導致巴打換板 不好意思
再補充少少
本人現時職業不是做代理人 只係工程公司做緊小薯仔
除咗要多作資料搜查,我諗你有需要多惡補有關方面知識...

否則當下次再有人有其他問題,而你又要人買呢樣換嗰樣嘅時候,冇人指出你有咩誤解,到再陸續多啲人聽你講而中伏,咁你就可以唔洗再上LIHKG
如果driver在安裝過程或使用過程出現問題 請使用AMD Clean Uninstall Utility移除 之後再選擇重新安裝或降級
https://support.amd.com/en-us/kb-articles/pages/amd-clean-uninstall-utility.aspx
power巴會唔會試下拎粒野上去睇下有冇得換
成班人用non x b350都一野上到4.2
有諗過放出去再入過粒
咪啦 係就挨多陣直接3700x
2950x
3.95ghz 1.3v
想用amd cpu /gpu加快rendering效率可以選擇 AMD Radeon ProRender Technology

目前已經支持以下軟件:
MAXON Cinema 4D
Unreal Engine
Autodesk 3ds Max ( 2016, 2017, 2018)
Autodesk® Maya ( 2016, 2017, 2018)
Blender 2.78
SOLIDWORKS 2016

link : https://pro.radeon.com/en/software/prorender/
ASUS AMD Motherboard BIOS/AGESA update:

There are issues with the newer AGESA versions which requires additional patching, QVL and user advisories. The current plan is to base next release on 1.0.0.6 which is not yet available from AMD/AMI. Hopefully it will be ready end of September or early October.
完全不理1.0.0.4
買返黎先知又重又熱食電又多(msi gaming x)
上amazon/newegg只係rma保養煩D 價格反而比香港代理平好多
2700x
咁既ssd成績算唔算合格
想加一體水冷 諗住等黑色星期五
到時會唔會平好多
一體水冷 港行算了

tr cpu die 體質算好了
cpu 50 度長期用會出問題

再推論到機箱積熱

真係笑撚大人個口
ryzen 4k讀取會慢D
不好意思 是我資歷淺誤判左
唔係話想笑你

不過cpu 溫度呢d 係最基本野黎

唔好掛住睇住個spec 就想當然咁答

而家網上資訊好似好發達但其實好多都係人云亦云

如果答衰左俾人笑就樣衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞