ICAC助理廉政主任

768 回覆
8 Like 13 Dislike
Between 熟悉香港情況姐係乜
點解講到份工好差咁
點解講到份工好差咁

話冇人請果d 係咪insider?
做icac 出番黎做compliance or audit 應該好吃香架
點解講到份工好差咁

話冇人請果d 係咪insider?
做icac 出番黎做compliance or audit 應該好吃香架

唔會係做audit 啦,我本身做audit 做到唔想做先諗住試下.

助理主任有冇得升主任?我啱啱grad時兩個位都有請人,但我報曬都冇得test,其他同屆grad嘅朋友一樣,應該真係要有工作經驗

都係考上去,我聽講係好重視英文的能力。當然有人都應該講得冇錯,視乎嗰期咩team請人,有個別要求。因為我聽人講佢有好多組,有D組專門做跟踪,有D就專做資料蒐集,有D組就正係做行政嘢,唔一定係查案。咁要求的特質都一定有唔同。

其實ICAC可唔可以做一世?成日話出去私人市場冇人請,但現實係如果我有幸入到去嘅話,除非俾人炒,否則我自己都唔想出返去私人巿場了同埋即使我再做老廉,入政府或公營機構係咪冇咁大影響?

個d 只係白痴仔幻想

大把警察出去做保安,ICAC 出去做顧問教人「防貪」

助理主任有冇得升主任?我啱啱grad時兩個位都有請人,但我報曬都冇得test,其他同屆grad嘅朋友一樣,應該真係要有工作經驗

都係考上去,我聽講係好重視英文的能力。當然有人都應該講得冇錯,視乎嗰期咩team請人,有個別要求。因為我聽人講佢有好多組,有D組專門做跟踪,有D就專做資料蒐集,有D組就正係做行政嘢,唔一定係查案。咁要求的特質都一定有唔同。

其實ICAC可唔可以做一世?成日話出去私人市場冇人請,但現實係如果我有幸入到去嘅話,除非俾人炒,否則我自己都唔想出返去私人巿場了同埋即使我再做老廉,入政府或公營機構係咪冇咁大影響?

個d 只係白痴仔幻想

多謝巴打釋疑

想知咩工作經驗會吃香啲,雖然我就點都會報我本身做緊啲西行業account servicing咋,又shift又盛都冇20k
講真,要過佢 Written 算易(對心 JRE)。
係 Interview 時好難捉摸
有別打擔心要做臥底,但以我所知係另外方式請人,唔係咁公開請。
有朋友做緊(主任級),見佢都唔算忙得太誇張,一般聚會都出席到八九成。

勁多突發嘢,好撚忙,我個fd都無做出返嚟去咗ibank
講真,要過佢 Written 算易(對心 JRE)。
係 Interview 時好難捉摸
有別打擔心要做臥底,但以我所知係另外方式請人,唔係咁公開請。
有朋友做緊(主任級),見佢都唔算忙得太誇張,一般聚會都出席到八九成。

勁多突發嘢,好撚忙,我個fd都無做出返嚟去咗ibank

我識入去做嗰d都忙到仆街
可以就係主任同助理主任嘅分別啦

個d 只係白痴仔幻想

保安業個市場大,退休警(even 散仔) 好搶手請做保安主管

所謂既顧問即係花樽,請黎返黎俾邊個睇,自已睇呀?

個d 只係白痴仔幻想

保安業個市場大,退休警(even 散仔) 好搶手請做保安主管

所謂既顧問即係花樽,請黎返黎俾邊個睇,自已睇呀?

我係保安公司做back office
基本上紀律部隊必請
如果係superintendent 果d 請番黎係做top management 架啦

不過icac 就冇見過
留名

我識人做話體能好低要求,正常人就得,視力睇到嘢就一定ok,體能從來唔係重點。總之最緊要係英文好,讀說聽寫都要好,乜鬼都英文,最自豪最睇重呢樣嘢。

巴打 想問下如果助理主任想升主任既話係內部考 定係都係跟公開招聘

我識人做話體能好低要求,正常人就得,視力睇到嘢就一定ok,體能從來唔係重點。總之最緊要係英文好,讀說聽寫都要好,乜鬼都英文,最自豪最睇重呢樣嘢。

巴打 想問下如果助理主任想升主任既話係內部考 定係都係跟公開招聘

我諗兩樣都有掛,上年我睇報紙都公開招聘過主任。我正係聽人講過佢內部紀律都好嚴,一有犯錯,最輕的口頭警告=半年內不獲晉升+半年觀察期,實際上1年內有得考都唔洗諗。

我諗兩樣都有掛,上年我睇報紙都公開招聘過主任。我正係聽人講過佢內部紀律都好嚴,一有犯錯,最輕的口頭警告=半年內不獲晉升+半年觀察期,實際上1年內有得考都唔洗諗。

我好驚助理主任想坐正 就算如ACO考EO咁難
色弱請唔請

LM
除左Icac, 仲有無其他公營機構抵屌
巴打 外國u management grad 英文算ok好 講野自信份人外向有無優勢? 通常呢個位平均做幾耐有得升?唔該晒巴打
執行處是廉政公署最大的部門,主管由執行處首長領導,轄下設有兩個調查科和一個直屬廉政副專員(執行處長官)的技術支援部(其主管負責案件調查的技術性主持) 。

兩個調查科,分別負責調查公營及私營機構的貪污及相關罪行。

在調查科下面,各設有4個調查組,分別以英文字母命名,調查一科下屬A\B\C\Y組,負責政府部門的案件調查;調查二科設有D\E\F\ Z組,負責私營機構貪污案件的調查;調查三科設有G\H\R\X組,其中G組負責情報、國際及內地聯絡,H組負責跟踪,R組負責統計數字研究,X組負責選舉及公共機構案件調查;調查四科設有I\J\K\L組,其中I組負責行動及行動支持工作,J組負責政策及法律研究、管理機培訓,K組負責資訊科技, L組負責內部調查。

轉載-百度百科
有無巴打知,icac洗咪好似其他紀律部隊咁剃頭入學堂個啲野
有無巴打知,icac洗咪好似其他紀律部隊咁剃頭入學堂個啲野

唔洗剃頭,但上堂上到你傻
如果到時唔再續你要出去再搵工, 2.5 ICAC經驗你落唔落CV好?
人地驚你放蛇
如果到時唔再續你要出去再搵工, 2.5 ICAC經驗你落唔落CV好?
人地驚你放蛇

其實想問好耐
放蛇啲人會唔會話人知做過icac
肯定有alias 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞