[KPOP] 2017 KPOP 討論區(2)

1001 回覆
11 Like 13 Dislike
其實blackpink真係唔穩囉
其他大部分都做到100%CD水平
唔明點解bp一隊做唔到

Twice真live
https://www.youtube.com/watch?v=LurhkLvqW3w

Twice live真係
Twice真live
https://www.youtube.com/watch?v=LurhkLvqW3w

都算好左d
冇之前咁災難

我都發現到呢樣野
而家啲公司為咗比歌手避開唱live 究竟可以用幾多資源
對比起以前 12-14年嗰啲時間 起碼大部分團都會長期真唱 就算唱都唔算好好 或者個mic開大聲啲 起碼都叫做真係live先
好似係由今年開始 好多團連上音銀音中都可以唔撚開mic 仲要呃人仲pre record
咁我點解要睇你場live呀屌

第一位巴打講既野係咪可以用pre record黎總括哂?
我有時好留意個咀型對唔對啲聲
咪嘴既會好明顯表情輕鬆啲 同埋唔對聲
咁講整mr removed都係哂氣?

Pre record有幾種意思(包括咪嘴)
以現在既技術黎睇 冇開過咪既團係消唔到
不過消音技術我唔係咁清楚 唔敢寫包單

仲有咩意思
之前twice唱me gustas tu個條咪pre record 都消到
唔記得上年定前年,韓國d電視台好似話要禁絕假唱架
其實SM隊女團真係唔諗住今年出?
三大爭SM咋喎
但露左面果堆rookies好似無咩特別
起碼未有yoona sica krystal sulli irene呢dlevel靚女出現

推下RV好過出新團啦

SM都唔會當啤啤係少時咁推架啦⋯⋯
只係覺得97 SES
07 少時
17都應該出番隊爭
我都想SM皇朝延續

出年推啲人會唔會太細
lami係咪得13 14歲
Twice真live

有啲無唱喎
其實SM隊女團真係唔諗住今年出?
三大爭SM咋喎
但露左面果堆rookies好似無咩特別
起碼未有yoona sica krystal sulli irene呢dlevel靚女出現

推下RV好過出新團啦

SM都唔會當啤啤係少時咁推架啦⋯⋯
只係覺得97 SES
07 少時
17都應該出番隊爭
我都想SM皇朝延續

出年推啲人會唔會太細
lami係咪得13 14歲

i mean 17年
燥黎做o乜

根本唔洗同佢地認真

佢地覺得BP唔穩咪唔穩

我覺得穩就得

Twice真live

有啲無唱喎

係既,雖然唔知TWICE出道左幾耐

但有啲人咁耐都唔知佢地實力水平仲要多加要求,真係幾瘋狂幾ON9.

TWICE LIVE,我認真去帶耳機去聽+睇,完全可以

仲有唔抵得TWICE係韓國咁紅咪講出黎,之前係EXO,現時就係TWICE,哩種HATER既潮流真可怕,雖然本人都好鍾意批評EXO ,山頂笑話我係唔會停 但偶像團體人氣就係一切,你有你屌,佢地有佢地既HARDCORE FANS支持,雖然有時覺得佢地既FANS真係好煩,但都係哩啲飯先可以處理班HATER

最後,我屌我又認真左

利申:唔係TWICE FANS

有啲無唱喎

但有啲人咁耐都唔知佢地實力水平仲要多加要求,真係幾瘋狂幾ON9.

仲有唔抵得TWICE係韓國咁紅咪講出黎,之前係EXO,現時就係TWICE,哩種HATER既潮流真可怕,雖然本人都好鍾意批評EXO ,山頂笑話我係唔會停 但偶像團體人氣就係一切,你有你屌,佢地有佢地既HARDCORE FANS支持,雖然有時覺得佢地既FANS真係好煩,但都係哩啲飯先可以處理班HATER

最後,我屌我又認真左

部份成員可以

第一位巴打講既野係咪可以用pre record黎總括哂?
我有時好留意個咀型對唔對啲聲
咪嘴既會好明顯表情輕鬆啲 同埋唔對聲
咁講整mr removed都係哂氣?

Pre record有幾種意思(包括咪嘴)
以現在既技術黎睇 冇開過咪既團係消唔到
不過消音技術我唔係咁清楚 唔敢寫包單

仲有咩意思
之前twice唱me gustas tu個條咪pre record 都消到

Pre record仲可以事前錄制 姐係打歌節目同一d頒獎典禮咁 唔係現場直播 而係事先錄定再放送 依個情況同真唱假唱冇關係

Me gustas tu 印象中唔係live黎 同女友首like ooh ahh 一樣都唔係live 可能係現場錄定音 上台表演果陣咪嘴
我話消唔到係指咪嘴既人聲消完之後依然存在 咁d人咪當左係live囉
其實用心諗下都明喇 點會唱自己首歌就走哂音 唱人地首歌又乜事都冇
Btw 好多依類special stage 都唔係live黎
另外上面果位巴打講既聽聲睇嘴型其實只係分到d低質假唱 唔一定表情輕鬆就咪嘴
比如恩地果d真係輕鬆唱 同埋用手攞咪唱果種係易分d既 支咪同個嘴既距離不斷大幅變化 個音量都冇變就好大機會假唱(例:bp出道曲打歌 後未轉哂用戴係耳邊既咪 唔係話黑bp 先用後做例子 只係bp大家都識 同埋又真係離譜左d)
Btw 抒情歌假唱都見過 仲有咩係不可能

Mr removed對於有開咪唱既咪有用
大多數團體都唔係全開咪 (伴奏冇乜人聲) mr removed 可以消左伴奏入面既人聲 不過唔一定消得哂 mr removed咪睇到開咪既程度同大概唱成點
始終mr removed會消到少少live既部分 所以出黎既結果音質音量都唔係咁好
不過有d人消原音之後會加強左個live音量
所以聽落會好d 同埋一條片唔同人消都會有分別 有時聽落幾好既mr removed其實係未消得哂伴奏既人聲 你聽到既可能只你伴奏入面既人聲
Btw消音既結果同唱功冇必然關係
消音只係show到唱跳既水平
用黎講唱功真係on9到不得了
要比唱功就搵返抒情歌曲
同埋單論唱功 (唔計音色、舞台表現力等)
好多主唱既唱功唔會輸比d歌手 大神另計
同返新一代華語歌手比(同年齡咁比)又真係唔多歌手係勁過韓團班主唱 最多係對歌曲既演譯能力有差距
不過歌手唔洗練舞練唱跳練表情等
所以就咁比較係唔公平既(培養主唱同歌手係2回事)所以d人話歌手吊打idol真係得啖笑(單指後生果班 老一輩另計)

有啲無唱喎

最後,我屌我又認真左

冇計 太多人先入為主
始終上首cheer up既水平太低
但係成績太好
咁就比人記住左你唔唱得
雖然你一直有進步 但係都會比人無視
同埋唔知你有冇睇過上年6月左右唱抒情曲既live 唔記得係fm定咩咁 好似唱 i like a fool(個名唔記得 搵下消音聽下
Btw 唔得閒聽你條link 不過提一提你
Twice打歌通常係伴奏有唔細既人聲
同埋某幾場打歌(tt)係咪嘴既
現場唱好似仲差d
rv 2月cb
有無鄭俊英同好 sympathy出左中文版

其實未睇,尋晚淨睇開場已經

同水晶男孩比邊個癲D

笑點唔同, 水晶係好落力但好搞笑
神話係好唔落力所以好搞笑

我反而覺得水晶唔夠神話自然
可能係張水院太機械人

水晶飯表示神話太痴線,真係癲佬團黎
水晶起碼有2個正常人(好似係)

其實未睇,尋晚淨睇開場已經

同水晶男孩比邊個癲D

笑點唔同, 水晶係好落力但好搞笑
神話係好唔落力所以好搞笑

我反而覺得水晶唔夠神話自然
可能係張水院太機械人

水晶飯表示神話太痴線,真係癲佬團黎
水晶起碼有2個正常人(好似係)

無論神話 水晶 BIGBANG

都有共同點,上綜藝會盡力

rv 2月cb

Lovelyz又做炮灰 真係冇乜運
有幾附巴絲聽日會去睇BB?

利申:A1
有幾巴絲聽日會去睇BB?

利申:A1
In No Oh Oh MV (Official Channel), it took 7 months to reach 1M Views
But HobGoblin it only took 27 hrs to reach 1M views

我諗啲人多數都係關心下佢地個風格點變?

睇完之後。十個有九個都係提返4min/hyuna多過佢地clc本身。
推出多日連melon都未上榜,比4min攻日失敗之後cb還要差。

我岩岩聽首野,都覺得好似4min
rv 2月cb

屌不要再說了
徐寅永方回應粗口事件:屬激烈情感表達 深刻反省中

HAHAHAHAHA笑死
winner同iKON3月會出新曲
聽住先
rv 2月cb

屌不要再說了

Lovelyz好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞