[KPOP] 2017 KPOP 討論區(2)

1001 回覆
11 Like 13 Dislike
Miss左
其實呢啲有無replay睇

上youtube睇
日經月經有咩謂

睇下神話上weekly idol笑下啦
未做到佢地既level咩團都未夠班
(至少綜藝感一定輸)

老團random play dance玩埋solo歌係咩玩法, 仲要係junjin首wa跳得最齊

其實未睇,尋晚淨睇開場已經

一收工就見出左中字, 即刻睇
今次cb er代表好活躍, 點解個人生得咁型棍但可以咁on9
日經月經有咩謂

(至少綜藝感一定輸)

老團random play dance玩埋solo歌係咩玩法, 仲要係junjin首wa跳得最齊

同水晶男孩比邊個癲D
上youtube 睇返
暫時女團真live
得bp 同mmm
但係bp 唔夠穩定
mmm 啲霸氣真係

Bp好穩定wor

你認真??
D音飄緊阿WO

[盲撐]總好過o的咪嘴團 [/盲撐]

整體黎講真係好穩wor,高音完全上到,係Boombayah舞步大動作用手咪所以聽落先好似飄

Mmm的確係好堅,不過佢地編舞相比之下簡單好多

音飄係勁raw唱法嘛, 特色o黎

自問都響呢個kpop討論區好耐,但唔算成日留言,知你係資深會員,由以前到而家成日見你係咪都串過馬撚咁真係 ,同你相反意見就話人盲撐咁叫討論區呀,叫kpop一言堂算啦

冇人話唔俾你駁喎, 你一樣可以唔認同我講o既野, 點樣一言堂呀
係唔係盲撐都唔俾先

EXID屈機 非盲撐
上youtube 睇返
暫時女團真live
得bp 同mmm
但係bp 唔夠穩定
mmm 啲霸氣真係

Bp好穩定wor

你認真??
D音飄緊阿WO

整體黎講真係好穩wor,高音完全上到,係Boombayah舞步大動作用手咪所以聽落先好似飄

自問都響呢個kpop討論區好耐,但唔算成日留言,知你係資深會員,由以前到而家成日見你係咪都串過馬撚咁真係 ,同你相反意見就話人盲撐咁叫討論區呀,叫kpop一言堂算啦

冇人話唔俾你駁喎, 你一樣可以唔認同我講o既野, 點樣一言堂呀
係唔係盲撐都唔俾先

而家係我發表左同你相反既意見,你冇啦啦撩交嗌咁又[盲撐]又曲線話音飄夠raw係特色,咁既語氣/態度去表達意見可以做到理性討論?

至少我響上面發表我既意見果陣冇你串到馬撚咁囉,講緊係你用咩態度回應/發表意見
日經月經有咩謂

(至少綜藝感一定輸)

同水晶男孩比邊個癲D

笑點唔同, 水晶係好落力但好搞笑
神話係好唔落力所以好搞笑

真心講句 佢夠薑真心真LIVE 已經好勁
你睇下其他團 TWICE 同RV WJSN IOI個D
我唔係要踩BP 只係話佢唔夠穩定都有問題?

RV幾好呀

真心講句 佢夠薑真心真LIVE 已經好勁
你睇下其他團 TWICE 同RV WJSN IOI個D
我唔係要踩BP 只係話佢唔夠穩定都有問題?

RV幾好呀

RV今晚冇唱live囉
上youtube 睇返
暫時女團真live
得bp 同mmm
但係bp 唔夠穩定
mmm 啲霸氣真係

Bp好穩定wor

你認真??
D音飄緊阿WO

係唔係盲撐都唔俾先

而家係我發表左同你相反既意見,你冇啦啦撩交嗌咁又[盲撐]又曲線話音飄夠raw係特色,咁既語氣/態度去表達意見可以做到理性討論?

至少我響上面發表我既意見果陣冇你串到馬撚咁囉,講緊係你用咩態度回應/發表意見

都唔知做乜春,就係我一講完bp live穩,同你意見相反你就狗衝出黎屈我盲撐,我有冇因為你話bp live唔穩/音色飄,而話你盲反呀?我冇,咁你明未呀7頭

同水晶男孩比邊個癲D

笑點唔同, 水晶係好落力但好搞笑
神話係好唔落力所以好搞笑

我反而覺得水晶唔夠神話自然
可能係張水院太機械人

咁神話不嬲都係綜藝專業戶, 仲要成20年冇斷過咁滯, 本身默契已經好好
水晶最近先重組一定冇咁熟練
其實SM隊女團真係唔諗住今年出?
三大爭SM咋喎
但露左面果堆rookies好似無咩特別
起碼未有yoona sica krystal sulli irene呢dlevel靚女出現

推下RV好過出新團啦

SM都唔會當啤啤係少時咁推架啦⋯⋯
只係覺得97 SES
07 少時
17都應該出番隊爭
我都想SM皇朝延續
三大爭SM咋喎
起碼未有yoona sica krystal sulli irene呢dlevel靚女出現

推下RV好過出新團啦

只係覺得97 SES
07 少時
17都應該出番隊爭
我都想SM皇朝延續

sm應該會專心搞男團,男團好賺咁多
三大爭SM咋喎

推下RV好過出新團啦

只係覺得97 SES
07 少時
17都應該出番隊爭
我都想SM皇朝延續

重男輕女是常識吧
三大爭SM咋喎

推下RV好過出新團啦

只係覺得97 SES
07 少時
17都應該出番隊爭
我都想SM皇朝延續

重男輕女是常識吧

啲迷妹
巴打們係咪唔太了解韓國既假唱技術
佢要呃你真係話都冇咁易
如果唔係RV打歌有開咪唱過
係分唔到佢係咪真唱(真唱假唱水準相差太遠)除非做音頻對比
RV 係dumb dumb既live水準很高
如果冇開咪唱過既話 消音係完全冇用
舉另一個例子 宇宙少女首secret(真心好聽)打歌基本上又係冇開過咪 (開過2次 好似係)
假唱消音出黎比人當係live(如果冇開過咪又唔做對比既話唔會知係假唱)
另外仲有bp 出道曲(11月cb冇留意唔清楚)
印象中見過假唱破音
同埋用黎咪嘴隻cd(唔知係咪叫cd)可以多過一隻
就算做左對比都可能中伏
Btw每個音樂節目既音響都唔同
就算係同一隻碟都可能聽到唔同既感覺

希望咁多位巴打唔好跟車太貼
好易比佢呃到
唔好真係以為自己聽到呼吸聲 噴咪 走音就以為一定係真唱
除非間公司柒到就咁放cd/錄音室既音頻
或者咪嘴出現大失誤
都好難分到真假
言盡於此 (見到太多人比佢呃左仲以為自己好醒)信不信由你
其實blackpink真係唔穩囉
其他大部分都做到100%CD水平
唔明點解bp一隊做唔到
佢要呃你真係話都冇咁易
舉另一個例子 宇宙少女首secret(真心好聽)打歌基本上又係冇開過咪 (開過2次 好似係)
假唱消音出黎比人當係live(如果冇開過咪又唔做對比既話唔會知係假唱)
印象中見過假唱破音
就算做左對比都可能中伏

好易比佢呃到
或者咪嘴出現大失誤
都好難分到真假

我都發現到呢樣野
而家啲公司為咗比歌手避開唱live 究竟可以用幾多資源
對比起以前 12-14年嗰啲時間 起碼大部分團都會長期真唱 就算唱都唔算好好 或者個mic開大聲啲 起碼都叫做真係live先
好似係由今年開始 好多團連上音銀音中都可以唔撚開mic 仲要呃人仲pre record
咁我點解要睇你場live呀屌
佢要呃你真係話都冇咁易
印象中見過假唱破音
就算做左對比都可能中伏

好易比佢呃到
或者咪嘴出現大失誤
都好難分到真假

我都發現到呢樣野
對比起以前 12-14年嗰啲時間 起碼大部分團都會長期真唱 就算唱都唔算好好 或者個mic開大聲啲 起碼都叫做真係live先
好似係由今年開始 好多團連上音銀音中都可以唔撚開mic 仲要呃人仲pre record

第一位巴打講既野係咪可以用pre record黎總括哂?
我有時好留意個咀型對唔對啲聲
咪嘴既會好明顯表情輕鬆啲 同埋唔對聲
咁講整mr removed都係哂氣?
佢要呃你真係話都冇咁易
印象中見過假唱破音
就算做左對比都可能中伏

好易比佢呃到
或者咪嘴出現大失誤
都好難分到真假

我都發現到呢樣野

第一位巴打講既野係咪可以用pre record黎總括哂?
我有時好留意個咀型對唔對啲聲
咪嘴既會好明顯表情輕鬆啲 同埋唔對聲
咁講整mr removed都係哂氣?

Pre record有幾種意思(包括咪嘴)
以現在既技術黎睇 冇開過咪既團係消唔到
不過消音技術我唔係咁清楚 唔敢寫包單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞