美劇集中討論區 (22)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
睇完sharp objects finale,雖然之前比人劇透左,但去到doll house地板果幕依然好震撼,我覺得成套黎講,前期舖墊太多太長,最尾趕收工,1到6集都係到build up緊,得第7同8集先有d突破,但總括講已經好高質,amy adams演技真係好得,呢個導演亦好勁,聽講唔用story board,想拍咩就即興拍,好夠功力。

呢套同succession都完左,冇曬野好追啦
PREACHER
Anyway
結果BLL finale絕對唔係咁易超越 就算同一個導演
不過Jean Marc Vallee真係一個高質導演
令兩套雖然劇本唔係完美既劇生色唔少 盡咗力算係咁
希望佢會再拍劇
高質
會即時loop番reveal嗰兩三幕,我覺得係成功咗,算拍得好了

事隔一晚諗起D細節位仲覺得好睇咗 雖然未至於10/10
但我諗我最鐘意EP6 i love you baby and if it's quite alright
BLL高潮位後即收反而完滿到不得了
呢套一reveal即收就覺得what now 意猶未盡咁
劇本問題
睇完post-credits reveal我第一個感覺係"多咗",之後番睇逐格停先睇到new fd黑妹被殺,咁樣交代真係要仲俾個 佢,起碼唔會似書咁太直白
post credit我覺得ok,個效果幾心寒
我都唔鐘意畫公仔畫出腸
但真係想知之後點處理 仲諗緊camille係咪完全崩潰,掙扎點對amma好
共存定搵人拉佢
amille passes out, but awakens to find Richard and the police arresting her mother. He is horrified to see the extent of her scars. This ends their relationship, despite his earlier claims of genuinely falling for her. Adora is charged with the murders of Marian and the two girls, and Amma is sent to Chicago to live with Camille. Amma initially seems to be healing from the abuse she received from Adora, but soon after she begins attending a girls' school in Chicago, a classmate is discovered murdered, having had six of her teeth pulled. It is then revealed that while Adora did kill Marian, Amma was ultimately responsible for the recent murders and that she did it in part because she was jealous of the attention Adora was giving them. Distraught, Camille cuts herself again but is stopped by Curry and his wife, who take her in as their own daughter. The story ends with Camille learning to be cared for as a child and a daughter for the first time.

Amma真係好鬼病態
想知adora知唔知d人係amma殺
但amma條死女包又識得比隻鑊老母孭
同埋camille叫佢出去搵人果度佢又特登唔出, 係咪根本想累死camille
到最尾冇左個mama, camille自動變新mama, 佢就依賴返camille
煲晒succession
好睇,但劇情幾大路無乜特別

等睇greg the egg上位
冇睇書既人應該會想知之後點
結果咁 camille會點面對/點處理
後續既野
拖唔到一季啦,除非amma 可逃走到,再拍camille捉佢,不過唔想睇呢啲
佢宜家瀨哂野啦
劇如果拍S2試下唔好跟書,唔好捉佢坐監
camille試下fix佢
Amy Adams 冇檔期拍

期呢家野
如果elisabeth moss nicole kidman呢d咁撚多戲拍既人都繼續拍到劇
我覺得要拍一定拍到 係爭在佢本人想唔想拍
後續既野
拖唔到一季啦,除非amma 可逃走到,再拍camille捉佢,不過唔想睇呢啲
佢宜家瀨哂野啦
handmaid's tale s2

handmaid起碼S1個尾都跟得好足
S2整體都算好睇 係有人嬲個finale姐
後續既野
sharp object本書黎講係flynn first novel
都係三本最弱果本
睇完覺得sharp objects應該拍戲
相反gone girl拍劇應該好好睇 雖然套戲都高質
佢本書唔夠長

sharp objects定gone girl
gone girl睇戲我覺得好多野發生好豐富 拍劇應該冇乜問題
睇完sharp objects finale,雖然之前比人劇透左,但去到doll house地板果幕依然好震撼,我覺得成套黎講,前期舖墊太多太長,最尾趕收工,1到6集都係到build up緊,得第7同8集先有d突破,但總括講已經好高質,amy adams演技真係好得,呢個導演亦好勁,聽講唔用story board,想拍咩就即興拍,好夠功力。

呢套同succession都完左,冇曬野好追啦

前面真係太長太慢
如果拍多一兩集, 開頭節奏快啲, 描述多啲幾個主角
中段左右就捉adora, 隔多陣再爆埋amma
留返最尾講埋個aftermath會唔會好啲
呢個導演冇得彈真係好有料 之前拍戲已經好高質

本身呢排每個禮拜淨係定期追sharp objects同better call saul
依家得返bcs
但黎緊都都好多劇睇 實搵到野睇
好嬲啊loop 完又loop 有得走又唔走

你唔辛苦我地睇既都好辛苦
除非真係拍鬼,否則唔好s2 喇
後續既野
佢宜家瀨哂野啦
handmaid's tale s2

handmaid起碼S1個尾都跟得好足
S2整體都算好睇 係有人嬲個finale姐
好嬲啊loop 完又loop 有得走又唔走

你唔辛苦我地睇既都好辛苦

個finale比人感覺係班編劇寫劇本冇乜膽量
但我都唔會因為咁而否定哂S2所有野
後續既野
佢宜家瀨哂野啦
除非真係拍鬼,否則唔好s2 喇

咁你要去睇Hereditary啦 必睇
原來My brilliant friend 係意大利劇
話S2冇野好講既人太年輕了

S2會講佢親生家姐其實唔係Camille ...
又會解釋埋佢點解痴痴地同埋鐘意殺人/對某啲女人特別執著

coming soon 2018

期待My Brilliant Friend

原來My brilliant friend 係意大利劇

好似係HBO第一套外文劇
我諗到點拍了首先amma逃走,再順風車遇到個想做殺手既宅男,crossover s2 the end of the fxxxing world
睇落似tom都會上位
瘋狂blackmail Shiv
話S2冇野好講既人太年輕了

S2會講佢親生家姐其實唔係Camille ...
又會解釋埋佢點解痴痴地同埋鐘意殺人/對某啲女人特別執著

我諗到點拍了首先amma逃走,再順風車遇到個想做殺手既宅男,crossover s2 the end of the fxxxing world

臨瞓再番睇尾嗰段(doll house到post-credits)
pause咗細心睇吓象“牙”地板,被發現後“don't tell mama”兩姊妹神情;十幾秒閃嚟閃去嘅行兇過程入面Amma個癲喪樣,受害者嘅表情,配埋bgm成件事真係寒寒哋
唔quote喇,上面三張gif
我都想跳埋一份
十年後Amma 就係Villanelle
我覺得Tom似遲d會比greg鍊住春袋 比佢食返轉頭
cruise單野兩個同一條船

shiv睇落係咁多個仔女入面叫醒少少果個 起碼做到啲野
但見到有人話 i'm shiv fucking roy果度佢有機會比條友錄左音 條友無啦啦問佢who are you
btw等睇logan每季打沉一個仔女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞