Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(6) Parklife 1.10.1

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
除咗田字式同圓圈咁起,仲有咩其他起城市嘅規劃呀?
跟住GOOGLE MAP起
呢樣野真係所有CS玩家永久研究緊既課題
想填海拉條筆直嘅海岸線要點整
試過搵個位照筑波萬博紀念公園北面個居住區起
但起起下發現D路比例唔岩起大左
新手前日買左 想問隻game洗唔洗買dlc
前日特價買埋mass transit and after dark.
定係玩mod已經夠
仆街sale買咗game 一開game起路都諗咗好撚耐
一開始起路用田字式咁起都冇交通問題
一玩到去3 4萬人口果陣就特別喺某幾條街同路口塞到爆
已經用到六線通行 同埋起其他支線都係咁塞
個人最憎掘頭路
田字式有 d 悶
我會整啲路有彎位 每條路之間都唔係平衡嘅
新手到仆街嘅問題,一開始得住宅高需求,工業商業區都完全冇係咪正常要等多啲人口?
fused gird 係掘頭路上面接行人路bo
無人黎城市住 點會有工商需求?
一開始規劃低密度住宅啦
噉又點,Pierced cul-de-sac 係cul-de-sac嘅完善版啫、呢個係針對行人嘅改良處
Fused grid 入面quadrant同crescent已經可取過掘頭路;最主要係,要 filtered permeability 用規則限制同物理discourage user同vehicle就得,唔使一刀切阻止晒,降低connectivity犧牲行車表現過多嘅 street hierarchy 對行人都有負面影響,唔應該忽視駕駛者
唔關六唔六線事
如果無裝TMPE,原裝AI無視交通狀況,只會迫迫係主要,最短路線既lane,唔會起到分流作用

Urban sprawl既起法,即係base on現有規劃無盡extend,係必定會擴張過度塞死d交通係Highway entrance
因為佢地會晨早落highway,之後穿過成個region既路去區尾既地方

我依家嚴守規劃,總之個區太長太大就迫d車番highway去下一區
由右邊數起第二條巴士綫 85座車海都仲係海量人等車
Vanilla更加要考慮主動起唔完整嘅交匯處同單程路網限制流向
我覺得有人等車唔係問題
只要有流動,人來人往,唔會等幾班都上唔到就可以
唔知你偏好同想玩咩好難答到你
其實而家都只係勉強清到
我呢條線嘅巴士全部都係60/85座
班次已經係車駁車
每班火車都會落大約200個客落呢條巴士線
但係因為條線經過啲塞車位 所以班次唔穩定
一係唔黎 一係黎2-3架
所以有時會積400-500人係站
不過一有車就清到大部分人
搞到好似真係香港咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞