Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(6) Parklife 1.10.1

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
read 完 description 都唔明train&train station convertor 有用咩
高密度住宅嫌佢唔夠高密度
好想有香港個種好壓迫啲公屋好高既感覺
想問下會唔會有mod 做到
新手想問買邊個版本最好?

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/56M9mVQpP20" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
Wat....
?
等特價一次過買曬所有DLC
deluxe 好似淨係多左幾幢地標,反而好多DLC 要買,不過都有d DLC 係背景音樂黎,可以唔買
其實隻game 係咪沒地鐵既interchange station , 姐係好似中環咁,可以幾條線係唔同platforms
有無用到MOM?
沒用mod
1. Monorail-train-metro station
2. 你要明白 base game 冇地下空間通道呢個概念,靠地面做轉車層,地下單層做晒對向側式月台連閘機,冇大堂呢樣嘢
用 vanilla train 有 multi-platform station
唔關MOM事, vanilla metro 都有單體轉車站asset
講多句,中環站唔係個咁簡單嘅轉車站,個概念係遮打道站插咗入畢打街站,靠一小段兩層隧道連接,可以視為一對閘內轉車嘅站
Vanilla metro 個paradigm 係中環-香港、尖沙咀-尖東、金鐘-金鐘東站、九龍塘、美孚站噉嘅分離式轉車站
https://www.paradoxplaza.com/on-sale/
Back to School 優惠繼續所有舊expansion半價,Green Cities -33%
留名
Lm
我個城依家大致上收支平衡,
住宅佔收入50%,商業區20%,工業區20%,交通10%,工業主要係農業、礦產同高科技,商業有機農作物同普通商業大概一半一半,仲有少量旅遊業
支出最多係道路維修,其次係交通垃圾,想問下咁樣既收支比例正唔正常。

其次,想試下玩旅遊業,本身有個碼頭,之後放左幾個觀點支出大增,不停見紅,但旅客數量大概都係得300個左右,想問下旅遊業點玩先唔會蝕咁多?
新手直接買哂3個pack就ok?
1. 道路淨係 map editor 放落啲路(同路軌)唔計maintenance所以正常
2. Tourism係個謎,好 hit or miss,個人費事點谷,有齊 commercial specialization、的士火車機場等就算,鍾意咪加個 space elevator;靠 park area 會穩陣啲,Parklife嘅feature(同 free update 詳細啲嘅stat)點都有啲幫助
起 park area 都有樂趣過放monument
咩pack?
ok thx, 咁姐係其實唔洗起咁多地標,真係好重皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞