Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(6) Parklife 1.10.1

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
我入城條公路由城門口塞到地圖邊緣
咁誇張 咁啲貨咪交收唔到

補返個TMPE中文教學
https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=27991&page=&snA=2052&last=
個教學冇講,要編輯相反方向嘅路口
要先將鏡頭轉180度
因為個mod係對應由下向上行嘅車路
怪唔知得我堆工廠狂執笠
我啲貨櫃船成日塞埋一齊,有冇ching有解決方法
我d郵輪都係,疊住咁泊埋岸
1. 路面交通唔會噉叫,避車處一係停車灣一係單線雙程待避處
2. 輕型鐵路唔會叫避車處
1. Outdated, MT free update 出咗 traffic light switch
塞車就自己玩下 Lane Connector 同單程路,disable traffic light 未必一定解決到
1. 純文字討論?
2. 要用到咁多線嘅前提係你明vanilla pathfinding識設計
個人就唔建議嘥咁多時間喺十字路口之間嘅切線限制(除咗最重要整 dual carriageway),優先集中做好 Lane Connector 同睇下 Lane changes for vehicle going straight on allow定disallow
Time traffic light 嘅話根據Lane Connector一般set好phasing同sync好就得,time limit 主要top-down睇優次喺成個 cycle length 去分配時段畀每個phase,唔使下下bottom-up微調 phase length

其實玩緊MOD用sandbox起城, 呢張係改路前

呢張係最新 好似係好左少少......

其實火車都塞到痴線, 呢堆我本身以為係花黎

其實想起一種cyberpunk少少嘅城出黎, 有冇巴打有mod推薦
1. 講樣嘢畀你知,紅色意思係使用率高,噉樣梁議員都睇唔到;如果有咩TME setting 都要show出嚟或者解釋下睇下有冇set錯,特別中間條分隔大道
2. 睇你自己想要高 vehicle capacity 定多班次嘅啫,小事
3. Mod諗唔到;LUT可以睇下Fluxtrance Avalon用邊隻;asset除咗睇前者個list同掃下 Quad Rioters 出品之外,都係睇其他人整嘅collection嚟執料
[edit] Mod要戶外大廣告板要善用 Procedural Object 嚟resize;燈光就自己改得集中啲,一啲地方好五顏十色,一啲好暗,你而家個樣都係比較正派未來風
2.裝有待避處車站Asset ,係人次高的車站劃急行線,提高運転效率
啲路個風格好似 Sims cities
第一張圖北行見紅係因為path finding
北行車全部揀晒用最近嘅路
而你呢條公路只係得兩個連接位
系統自動揀咗最近北面嘅連接位上公路

右下個蝴蝶位見紅就有機會係讓車問題造成
北行嘅車要轉向西行,但條西行線已經塞爆
而西行線塞車嘅原因,係同東行線有關
東行去到入城個位,要左轉入城
但因為要跨過西行線而焗住停燈位
建議你東行線(圖中下面條線)改用右轉迴旋再入城
唔好跨過條西行線
path finding嗰度
就算再起多個路口上公路都解決唔到
系統都係會自動用最近嘅路口
反而應該係分區著手
將部份工業搬去對面岸呢個位

咁北面嘅車用第一個路口,南面就會用另一個
咁就唔會堆埋係同一個路口上公路
其實你有無睇........
入面都無講過要disable 紅綠燈
其實個main concept 係轉彎要轉右就可以解決好多問題
1. 入面多過一半內容都係點樣避免佢出紅綠燈,噉叫冇講... 隻game係可以做到熄晒行車交通燈都冇大問題,係本身嘅限制
2. 減少 crossing conflict 同weaving唔係vanilla獨有嘅原生原理;講concept displace left turn 唔一定靠改經 right turn channel,double crossover (篇文都有起個DDI)、Michigan Left u-turn、reverse jughandle、continuous/parallel-flow intersection呢啲都唔用 forward jughandle 同 quadrant intersection 做法,好睇改經條小路車流同是否單程,如果改做單程就要改埋下遊嗰對十字路口;交匯處啲ramp用 Parclo A/B2同AB2 設計可以整到條 continuous-green lane 出嚟,如果小路單向直去車流大噉未必唔係好事
Crossing conflict 同 weaving 之間叫做咗一個取捨,要低成本唔分層就要自己平衡;有Weaving都可以自己加個ramp meter 或者 two-phase 紅綠燈落去處理,睇下點最經濟(打機就睇咩做法懶啲)
想問下你地高速公路2邊d region 點樣連接?
我見到好大量交通塞左係到
要cap個screenshot睇下你點起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞