『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
去歐洲其他國家冇事
係一入英國就出事
其實如果show呢張圖比佢睇會唔會冇事
Brexit Secretary David Davis resigns from the UK government
下次大佢問佢係咪racial discrimination 囉
我諗唔到佢點唔用racist 嘅字眼可以解釋佢依啲質疑
(當然我地明白,因為bno要受入境限制,要check文件,有程序,佢地為咗方便管理乜乜乜,uk隊冇stamp)
但係佢的確係白紙黑字冇歧義寫到明bno係一定係排UK隊,識英文嘅一定唔會唔排UK隊,除非佢啲文字係有種族成份,british依個字係有分亞裔同非亞裔,唔好成就依啲非明文規定嘅嘢。我上次先質完個io,佢又係叫我排others同填咭,話我唔係british,話if a chinese came to this country...乜乜乜,我即刻叫停佢。最後我話我會填咭,但我會照排UK,你地io changed every time,我唔會able to read your mind,話依條隊係for British passport,and this is a real British passport
依啲你唔拎出嚟講,佢地就會自我膨脹,混淆自己個理據,錯嘅係指示,而唔係我地自以為British同偷雞用British passport,真係夠薑就唔批我入,唔好係到玩官僚嘢
但佢io最後幽咗默串我,塞咗堆入境紙畀我,話at least you won’t forget ,我唯有冷笑下打完場
文翠珊個proposal真係好令人尷尬
eu 100%唔接受,淨係收移民
但係英國依家跳船真係每日新聞
但官字兩個口,佢真係夠薑可以唔比BNO入。不過,你最尾有冇拎走堆入境紙?
記憶中呢個po之前明明主張bno應該排non eu
邊有咁多兩把口
本身我都咬正佢話係you’re not a British,如果要講嘅,我本嘢係真嘅,你又唔係質疑本嘢真偽,噉係質疑啲乜鬼嘢。如果唔係racism嘅意思,我諗唔到其他意思,如果係因為種族歧視而唔畀一個英籍入英國,我又真係唔信佢講得報過佢上層。佢用其他理由我又想睇佢點狡辯,但佢嗰次冇
嗰次佢邊講邊夾啲入境紙入去,噉我見佢幽一幽默,我都扮下冷笑懶係和氣返噉囉
到時BBC 報英國人被拒絕入境英國會唔會變大獲嘢
各人取態啫,之前成日講,其實企邊邊都會俾人話錯
我上次都係俾佢地啲奇怪邏輯搞到慶咗先噉啫。正常人,入境去旅行為玩為開心,唔想入境同人嘈都可以理解,如果大家想快快入境算又笠水嘅咪照返咩都照做囉。我控制唔到大家做咩

但我自己就好不滿佢地指示錯到七彩,仲要理直氣壯assume我地bno明佢句「you’re not a British 」點解,真係有啲嬲。啫係點呀?當我地係偷雞定假護照定係種族歧視?講清楚啲理據好喎,淨係係到玩官僚嘢係到拖

當然依個係我嘅做法,代表唔到其他人
各國入境要求不一 港人常遇雙重國籍問題

不少國家/地方如台灣、韓國,均對雙重國籍人士的入境要求嚴格,更有傳這種「雙護照人士」只能選擇其中一個護照身分入境。一旦於入境關卡留有紀錄後,下次再入境就不可以使用另一護照,必須繼續使用第一次入境的身分。

https://www.gotrip.hk/travel_hacker/passport_visa/%e6%8c%81%e5%85%a9%e6%9c%ac%e8%ad%b7%e7%85%a7%e5%87%ba%e5%85%a5%e5%a2%83-bno-%e7%89%b9%e5%8d%80%e8%ad%b7%e7%85%a7-%e9%9b%99%e9%87%8d%e5%9c%8b%e7%b1%8d/5/

4年前+十幾年前用廁板入
之後上年再去就用bno 入
條友碌我passport, 望一望我, 再望一望passport, 再望一望電腦, 再望多次本passport
口upup唔知講乜春之後就放咗
想問吓bno可以申請印度嘅e tourist visa?
上網填嗰陣regular visa國藉可以揀bno但係e tourist visa無
因為咁我填咗自己uk老豆係bno (佢父母嗰欄有得揀bno )
請問有無bno巴打申請過印度e visa可以解答吓
我唔喺香港 無得直接上大使館搞
無嘢了原來bno唔可以e tourist visa
唯有用hksar
中國駐印領事館歡迎你
我就係上幾次都用廁板入,依家有bno 就想以後轉返用bno

想用BNO去印度北面 但我唔喺香港無得去領事館搞 打去high commission問吓可以點
睇blog護照上面有有china一律都唔拎得去北印個permit 共享強國人榮耀 china
岩岩先話揸CNO去...一知道唔得就屌支那...香港人
我不嬲知唔得 轉用特區申請去係因為我bno個application 9成會俾人reject
無錢再畀多100美金
韓國唔使簽證
點知你係邊個?
唔俾人同名同姓差唔多樣?
我記得韓國要影相同打指紋
應該分到邊個打邊個掛
英國脫歐事務大臣David Davis 辭職

https://lihkg.com/thread/734648/page/1
留名
浮城大亨
Boris Johnson都唔撈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞