『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
屌佢老味
我幫個fd個副簽比HMPO拒絕咗
我BNO用Undergraduate Studemt嘅身份幫佢簽
Being Processed咗幾日今日佢彈返個email比我個fd

仲話唔接受本科生學生做副簽,一定要(must)喺專要人士
明明HMPO個網唔喺咁寫

順帶一提,雖然唔關我事
佢講明唔接受廁板做副簽人

仲有HMPO send email過嚟嗰職員似喺香港人嚟
佢個簽名喺姓Liu
嗰陣幫我副簽個fd都喺學生(BC),但喺就喺Postgraduate唔喺Undergraduate
又唔見佢個副簽比人reject, 做乜鳩

不嬲都講明唔合資格嘅副簽係有機會彈,佢唔好彩 真係搵唔到咪再寫 email 求情
好懷疑喺咪啲濕鳩intern嚟
postgrad 同 undergrad 已經好大分別啦
可能多得收500蚊幫人renew亂簽而嚴咗

越黎越嚴?

有續快續喇
蠢老鼠2.0
我好怕當年1996係比左右邊個本比我 以致到而家佢地冇我資料
唔出奇啦,你要知道而家7月日日咁多間旅行社都分別有好幾個日本團出發,某旅行社仲每個禮拜都有包機,成架機都係自己公司10幾個團咁過日本。
9月去
問得你「入台證呢」即係你冇比到佢啦 其實,你知唔知入境嘅時候主動present齊你嘅文件係一種基本禮貌呢?No offence,但真係好多香港人唔知。

護照,最好係除套,另外你拎bno的話,張入台證係要「攤直」比佢,摺住都已經係冇禮貌,尤其是兩摺以上。

你而家護照套唔除,入台證仲要係摺住攝起護照套入面要人搵 係人都黑面啦大哥。
新加坡,馬來西亞,澳門,香港嘅亞裔人好難分清係邊度人。

但有個共同點就係一比人問係咪Chinese就會嬲豬+極速澄清。(新蝗蟲除外)
我其實係出境
no offence,你知唔知其實我打咗「出境」
個陣我見啲人全部都係咁嘟下個passport就出去
咁放落部機度嘟passport緊係要除套,咁我當然有除啦,唔係點放到落部機度嘟
咁我又嘟唔到wo
咁咪去counter
我見其他人嘟機出境唔洗台證,咁我都以為我喺counter應該都係比佢人手嘟下個passport姐
點知會咁
重點係點解會同我講普通話
唔明點解啲台狗成日suppose我地要用普通話同佢地對答
對日本人韓國人又會講英文
對住我地唔係普通話母語嘅人講普通話做乜撚
比我可能會keep住留念
犯法㗎嘛?
2. 問得好呢個問題,有啲好critical嘅嘢你要留意:
一定係BNO入境歐洲其他國家,而出境英國你就用廁板

原因:你入境英國係用學生簽證,呢個簽證並唔entitle你去歐洲其他國家短期觀光,雖然英國係神根地區,但你入境嘅印並不是神根觀光類別,而廁板入神根係必須要有入境印,所以當你冇經border check而身處神根其他國家(例如愛爾蘭),就會被視為你在神根區域非法入境而觸犯法律。而如果你經過border check,由於你第一個入境嘅神根國家係英國,你嘅90日免簽日期係由你到英國個日計起,如果你在英國已經係超過90日先去其他神根國家,咁你係抵達嗰個國家嘅當日已經係逾期逗留而觸犯法律。

有人因為咁樣而在德國坐監14日: http://www.eurotravel.idv.tw/forum/simple/index.php?t15165.html
申請中國簽證唔係咁容易。

第一要睇你出生地點,如果係屬於港澳台,就要拎出世紙,出世紙有你身分證號碼就會知道你係咪有回鄉證,倘若你係冇回鄉證嘅或者冇拎過香港身分證嘅,就要出生地方嘅入境部門(例如香港入境處)發出嘅國籍證明,之後就會要求你問hmpo出個證明講返個bc點得黎,例如繼承,定居英權計劃等等。

以上只要有中國籍就唔會出簽證,或者只要你個BC係經過居英權計劃取得嘅,就唔會出簽證。

通過曬基本身分之後,就會問你拎工作證明,入息證明,公司信,同銀行存款證明去計分。有需要時會要求提供良民證同父母資料做背景審查。一切ok後先會出簽證。時間大概4-8禮拜。
咁應該問題唔大
巴打你入面條LINK個事主係一開始入左某個歐陸國家
仲要係陸路去德國冇Border Check所以先中伏
我由英國出發去歐洲國家冇得唔經機場一定會有Border Check
所以好難會有入面事主個問題
Any肥 Thank you巴打
做咩事
出境同入境咪一樣要present好d文件比佢... 冇分別咖喎

入台證有出境個格係要給印,在佢角度黎睇,就係你比漏野佢,所以一定係黑面咖喇

而入台證係中文,因此你一定識中文,因此英文一定唔係你母語,亦因此一定識最基本嘅國語

算啦,你精人地都唔笨,人地通通睇穿了

我又分享你知啊,有次坐台灣高鐵,遇著查票,車票係外國人優惠票要出示護照,因為係廁所板,佢一直講國語要我出示入台證,而我一直講英文,同「唔明佢講乜」,之後佢寧願不了了之算數都唔講返英文

所以算啦,公營機構都尚且係咁,何況係政府部門。

#懷疑佢唔識入台證英文
英國唔係神根咩

oh!派左膠添

都好嘅,派吓膠先有得開心吓
成件事錯晒
btw個歐陸case都係要留意嘅
我都係第一次聽原來有一個神根區工作簽證入第個國家要再印

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞