『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
我覺得好易分
香港人, 支那人, 台灣人, 日本人, 泡菜人, 泰國人都好易認
越南有時會估錯係泰國
馬來西亞/星加坡好難分

最難認係南洋各地嘅華僑後代
唔傾計好難分佢係華僑定係abc
本身有簽證係特衰個邊
應該重新申請新既for BNO or renew?
唔使, 兩本帶哂就得
支那人係個陣娘味好易認
D佬就陸軍裝+Polo+西褲+好搶眼既皮帶
D女就化到好似藝伎咁 成塊面白到乜春咁
著衫又鬼五馬六 乜色都著上身唔講配搭咁
有無文件參考???
好怕去到落地入唔到境
有! 批左10年
E-banking月結單彩印冇事
如果旅客持有一本有效但未附上美國簽證的香港特別行政區護照, 及一本附上有效美國簽證的過期英國國民(海外)護照前往美國, 或者反之亦言, 兩者在 技術上皆是可行的; 但請留意, 他/她在入境口岸面見移民官員時可能會有阻滯。或者, 為避免產生問題及阻滯, 他/她可以申請新的簽證在新的香港特別行政區護照/新的英國國民(海外)護照上。因為這是新的申請, 所以必須繳交不可退還的申請費用。當他/她申請時, 無論他/她是否獲發新簽證, 任何相同類別的簽證都會被註銷。

http://www.ustraveldocs.com/hk_zh/hk-gen-faq.asp#qlistgen8
Thanks
搭車想問
如果我特區個簽證就過期
可唔可以用免面試renew
去申請個新簽證去BNO
唔知
但我自己估應該唔得
重點要改正返佢地做「唔識就唔好亂估」
佢地依家亂估係覺得冇風險,佢地認知嘅支那係來自啲支金西霉,尤其左膠報,吹捧支那強大呀,海外華人熱烈歡迎嗰啲。就算講香港,都以為係少事。唔會知國籍身份係亞洲係翻雲覆雨。唔會覺得一個日本人俾人當係中國人係幾侮辱
所以佢地friendly都當遊戲噉玩,估錯咪笑兩笑,唔會覺得自己insult咗人。尤其海外華人更加係毒瘤,係上世紀大中華膠年代移民,個腦仲停留係五湖四海甚兄弟,唔知最近亞洲發生緊咩事但又要代表香港人講嘢,自稱Chinese,自稱Cantonese係Chinese。
唔好咁懶啦,同一條link同一版對上兩條問題已經有你要嘅答案
鴨嘴帽、西褲加涼鞋,無得頂!

撇開裝束,東亞人其實好難認,上至蒙古、下至越南,面相唔係差好遠。我去泰國、柬埔寨、韓國、日本、菲律賓、越南、台灣、緬甸甚至尼泊爾都被人當本地人
我想問續期要原有的英國國民海外護照,我果本紅色係兩年前整左個臨時快證時剪左角,而家諗住續bno係寄邊本去?定剪左角本紅色同臨時快證肉色果本都一齊寄去

你講肉色係呢本?
唔好煩,自己留底,兩本一齊寄過去。緊急護照唔會退返俾你。
係呢本呀
呢本用完要比返領事館

跟上便巴打咁講一次過寄哂比HMPO啦
ok thanks
佢果時無叫我比返領事館
佢黑仔
我先BNO 後火車頭
再BNO都無事

咁識搵錢
咁就550
550咁好搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞