『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
大陸旅客遊越南過關被索小費

中國遊客近日向內地傳媒投訴,經峴港入境越南時遇到關員索取小費,「不給小費會被單獨拉到一邊,扣押護照」。今年7月以來,傳媒就接獲多名遊客反映,在越南出入境時被要求在護照中夾上10元(人民幣.下同),或直接付給關員。

「我們不給錢他們就要看護照,每一頁每一頁的看,拖到所有人走光了才讓我們過關,導遊還說我們耽誤時間。」張女士表示,前日跟團出發現越南峴港觀光,但過關時遭到關員索取小費。張同行的一名男旅客因不肯交小費被拉到了一邊,「聽到他說妻子女兒都給了,沒有零錢了,最後找其他團友借了錢才過關」。

張女士稱,旅行團有200人左右,她見到團友都在護照中夾放10元人民幣鈔票,最後只有她在內4人沒給小費,被扣到最後。中國遊客小韜(化名)本月8日由胡志明市機場出境時,前面其他旅客順利過關,輪到他時被索取小費,「越南海關一看是中國護照,就用中文索要100元小費,我不願給,他就把簽證扣在手裏不拿給我。最後給了50元才放行」

另一位奚先生抵達越南金蘭機場過海關時,聽到職員直接用普通話說「夾10元,夾在護照內」。中國駐越南大使館提醒,越南各口岸均毋須繳交任何費用,如遇相關人員索取小費,應予以拒絕,如遭到為難可立即聯絡中國駐越南使領館尋求幫助,同時收集證據,如職員號碼、事發櫃台及時間等。

《北京青年報》
https://hk.news.appledaily.com/international/daily/article/20180726/20460599
記得舊年去越南
一見到紅色護照就問我攞錢
我又喺姓Liu嗰個
不過我喺唔知原來自己有本新啲嘅BNO,寄咗舊個本去
so far我填返張form都無咩嘢,依家都dispatched,等緊佢sms到
因為我好快都要出發去旅行,可能有啲趕添

同埋都要多謝呢個post啲資料,真喺好實用
講起越南我問下申請cheap Vietnam visa個陣應該係Firstname Lastname定係Lastname Firstname 我諗住跟鬼佬打咗Firstname Lastname
跟passport
兩種都係跟passport 佢就咁fullname 慣咗手勢先名後姓
Btw 越南舊年出左真·evisa 唔係voa
條list無港澳台
但聽聞有特區護照成功共享中國人榮耀
有無勇者試下BNO申唔申請到

https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/trang-chu-ttdt
Sor 可能講得唔好
I mean跟bio page下面個行code個順序寫

利申 純粹係據經驗up
應該冇問題了 我啱啱收到個email 見到個美國佬都係姓行尾 (都幾撚痴線 會send埋其他人d資料嚟)仲有幾個香港拼音nationality係寫China 台灣佬就China(Taiwan)d
14年都係咁
小鳯姐
乜撚嘢呀?
咩其他人啲資料?
佢email係群發,之後dear tai man chan, theresa may, jiping xi噉樣?
乜撚嘢呀?
咩其他人啲資料?
佢email係群發,之後dear tai man chan, theresa may, jiping xi噉樣?

係 上網睇咗
另外必須檢查簽證信函內有沒有你的名字,如果沒有就要向 cheapvietnamvisa.net 聯繫。另外亦可以看到簽證信函中有很多人的名字以及一些個人資料,如果你是弄 private letter 就只會有你的名字及資料
都幾痴線
cheap嘛
啫係其實擺明係玩嘢囉
係,4頁A4紙,當日所有evisa嘅申請人,全部印曬出黎,包括passport num,國籍,名,生日,性別。

私隱?...查無此字
因為佢地係用旅行團名義嚟做簽證
所以"一團人"嘅資料會show 哂出嚟係好合理

犀利
新個本 navy blue
佢地依家整緊依啲國家嘅passport
Gemalto supplies electronic passports (e-passports) solutions to the United States, Singapore, Czech Republic, Denmark, Estonia, France, India, Italy, Latvia, Norway, Qatar, Poland, Portugal, Slovenia, Morocco, Sweden and Turkey.[31]
可能可以參考下米國嘅感覺
Canada
巴西
唔洗試,越南e visa 只限bc 申請,就算你揀左united kingdom 比你申請到去到機場地勤都唔會比你上機
利申:地勤小薯
之前BC唔係有免簽啦咩 連埋法德幾個歐洲國家 再申請evisa 好似有啲多餘 利申冇up to date 有錯勿屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞