『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike

HK passport
上次同細佬去台灣玩
因為之前都係用開火車頭入台就費時煩(兩本都有,之前入台係親戚搞手續),無用bno

但我細佬就貪新鮮轉用bno入,我係出面等左佢幾個字先見番佢

個職員問佢點解今次係英國護照,點解要轉,點解之前一直用香港護照,有無中國護照,祖籍邊到,第幾代香港移民,係香港職業係咩,邊間大學,有無親人係台灣,黎台灣留幾多日,會去邊到

不過你唔好猶豫直答都會放既,細佬話佢同學都係無啦啦轉,根本無事,係佢有事
韓國佬係咁㗎啦,但係個大叔都有講喺佢嘅認知黎講,呢本先係正式香港人嘅香港護照
因為我呢度兩個人都係用咗兩次廁板,跟住再轉做BNO,個IO完全咩都冇講,跟住就入咗境,咁又真係唔知佢點先會問你其他嘢
經過咁多國家出入境經驗,我已經進化到抱住「io可以好on9」嘅態度入境
錯不在我,行得正企得正,雙重國籍係冇錯,而用邊本passport都冇權去管我,「唔接受雙重國籍?」「因為唔係白人或呀叉但又用British passport而懷疑?」就夠薑唔好放我入去,睇下你上頭點睇
基本上一律當佢地唔專業算

冇錯,橫掂行得正企得正,又唔係假passport,跟本就冇嘢好驚
BNO 係唔使
之前好似有人講笑咁講話羽田成田關西年中出現嘅BNO仲多過希思羅機場
有咩出奇
講出入人口數目點都係亞洲國家多香港人出入啦
10月去關西
最多可能係桃園
香港人應該推高亞洲地區啲「英籍旅客」數目7成
遲啲試吓拎BNO過大海先
副簽睇返 #6....之前有巴絲過到骨唔代表你都得...都係睇officer....你唔怕再補寄冇副簽搏一搏

建設你寄可以grp哂4個人一次寄但入便一定要分返開每個人
去澳門?

我小朋友個時試過

唔知幾時可以再去旅行
柬埔寨好冇玩
吳哥窟

現在淡季無乜人,感覺良好。唔駛逼!
好似用USD架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞