『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
上年續左 多謝連登先
用依本去歐洲其實都係當你英國
有d境點係歐盟國家入場票有折扣
直情想對住佢後生果陣打丁
住址證明都交COPY?
咁HMPO淨係寄BNO嘅彩色影印本比你得唔得
你哋好惡
咁你有無轉台先?
佢轉台並不代表你要跟。 唔通一陣佢轉台語你又跟呀!

我就唔會陪佢癲,佢識轉台,我都識用英文講我唔識國語。
比人當Chinese好想死
明明衣著髮型都執得整齊 行為有禮正常
我冇理佢
佢有佢講同check passport
我最尾講句thanks就走咗
冇咩嘅
如果人地純粹唔識分,冷靜同佢講你唔係,再同佢講噉係好唔respectful
如果人地係有心歧視就直接話fuck you算
直接同我講普通話
我衣著 髮型 行為一定唔係大陸果隻
佢地好多時純粹唔覺得Chinese依個字係侮辱,或者係佢想暗串,但以為你唔覺。佢地行唐人街、睇支金控制嘅傳媒洗腦,以為所有似Chinese嘅人係好proud of自己係似Chinese或者起碼唔會覺得會令人hard feeling,但事實唔係嘛
叫indian人地都開始覺得要改口叫asian,因為有巴基斯坦人同其他南亞人都好似印度人,佢地都開始改返個字眼。但東亞仲停係Chinese
最起碼人地可能唔知香港人/台灣人係好反感。你睇啲支那人出國揮國旗、唱國歌、講普通話就知道佢地啲「愛國情懷」宣傳得幾好,所以外國人先好自然噉assume你係,佢地以為冇風險嘛,以為最起碼都係friendly,唔會係insulting
所以噉講,如果佢係冇心嘅都必要冷靜提醒佢地,同佢講係有風險令人覺得難堪,佢地先唔會用自咁隨便
佢地唔覺得Chinese係一個侮辱嘅字嚟㗎
因為就算係傳媒定「海外華人」都係有個對中國人身份好自豪嘅現象
所以佢地甚至以為你會開心添
外國人俾支金洗腦不少於係中國境內
啲鬼真係唔撚識分
香港人支那人台灣人日本人泡菜人佢地都有機會同你講支那話, 其次就係講日文
所以唔好好似支那人咁玻璃心
始終支那人人數太多令黑頭髮黃皮膚嘅東亞人樣被代表咗
而家我除咗開工著住制服比鬼同我講支那話要焗笑之外
平時我會同佢地嚟講3分鐘認識香港與支那嘅短講
亞洲人入便大家咩同咩人最難分
東亞地區囉
有無巴絲試過用BNO申請美國簽證
想問咩
具體啲
大把,就嚟變月經
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞